Foto: LETA

Ar jaunajiem pretgaisa aizsardzības radiolokatoriem Latvijas drošības iestādes nākotnē varētu ķert arī kontrabandistus, teica Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Graube norādīja, ka, sākot lietot jaunos radiolokatorus, NBS uzlabosies kontrole pār Latvijas gaisa telpu. "Mēs visi it kā ļoti labi saprotam, varbūt pat vizualizējam, savās acīs zaļo robežu, bet ir vēl viena gaisa telpas robeža. To nevar kājām pāriet, bet tā ir tādā pašā veidā jākontrolē kā zaļā robeža," norādīja Graube.

Šādu tehniku iespējams lietot ne tikai militārajiem apdraudējumiem. Graube norādīja, ka tehnoloģijas attīstās un "varbūt cilvēki jau tagad bezpilota lidmašīnas izmanto dažādu kontrabandas preču nogādei pār robežu, kaut vai narkotikas - viņas nav obligāti smagas vajadzīgas un viņas ir ļoti grūti nokontrolēt. Tās ir ļoti zemi lidojošas un robežsargs uz zemes to var neredzēt, bet šie radari varētu tikt iesaistīti arī šādu uzdevumu veikšanā".

Graube uzsvēra, ka šī iemesla dēļ radiolokatoru pielietojums noteikti jāvērtē duāli - to varēs izmantot ne tikai krīzes un kara gadījumos, bet arī vienkārši uzdevumu veikšanā valsts drošībai kopumā.

NBS Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē notika svinīgā taktisko radiolokatoru "Sentinel" dāvināšanas ceremonija, kurā bruņotie spēki saņēma pirmos divus pretgaisa aizsardzības radiolokatorus no ASV. Kopumā Latvija saņems četrus šādus radiolokatorus.

Svinīgajā radiolokatoru dāvināšanas ceremonijā piedalījās NBS komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) un ASV vēstniece Latvijā Nensija Bikofa Petita. "Sentinel" ir pārvietojams taktiskais pretgaisa aizsardzības un ieroču vadības radiolokators, kurš spēj identificēt helikopterus, liela ātruma uzbrukuma lidmašīnas, raķetes un bezpilota lidaparātus.

Pērn ASV Aizsardzības ministrija parakstīja līgumu ar uzņēmumu "Thales Raytheon Systems" par radiolokatoru "AN/MPQ-64F1 Sentinel" piegādi NBS. Līgums ietver četru radiolokatoru un četru bruņotu automašīnu HMMWV piegādi, kas paredzētas radiolokatoru pārvietošanai. Tāpat tas paredz rezerves daļu, papildu aprīkojuma un ar to saistītās dokumentācijas piegādi, kā arī personālsastāva apmācību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!