Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Ar spēka demonstrāciju, "A-10" lidmašīnu uzlidojumiem un "Blackhawk" helikoptera nosēšanos poligonā, piektdien noslēdzās starptautiskās militārās mācības "Summer Shield 2022".
Portāls "Delfi" piedāvā ieskatu no militāro mācību spēka paraugdemonstrējuma.

Starptautisko mācību noslēgumu vēroja arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Viņš žurnālistiem sacīja, ka jebkurš šāds vingrinājums ir būtisks un dod milzīgu ieguldījumu, lai karavīri varētu pieņemt pareizo lēmumu, kad tas ir vajadzīgs. "Šis vingrinājums būvē karavīru spējas. 'Šodien redzējām ļoti daudz dažādus uguņus dažādos līmeņos un distancēs," atzina Kalniņš, pieminot, ka pēc paraugdemonstrējums ļāva rast priekšstatu par to, cik izaicinoši karavīriem ir pieņemt lēmumus konkrētās situācijās.

Vaicāts, vai šādu mācību norisi ietekmē Krievijas iebrukums Ukrainā, Kalniņš portālam "Delfi" atbildēja apstiprinoši: "Mēs skatāmies, kas notiek Ukrainā un mēģinām to integrēt [mācību] scenārijā, lai karavīrs būtu pēc iespējas gatavāks reaģēt. Ukrainā notiek daudz lietu, kurās līdz šim neesam trenējušies," pauda ģenerālleitnants.

"Summer Shield" mācību vadītājs kapteinis Elvijs Zirdziņš sacīja, ka, lai gan mācības ir ikgadējas, katru gadu tām tiek pielikts kas klāt, lai tās pilnveidotu un uzlabotu dalībnieku profesionālo sagatavotību un spēju sastrādāties ar sabiedrotajiem. Kā lielāko izaicinājumu mācību procesā Zirdziņš min plānošanas procesu: "Uguns koordinācijā ļoti liela nozīme ir tam, ka viss poligons ir ar tehniku, kas šauj, tādēļ ir nepieciešams liels atbalsts vienībām, kas atbild par drošību. Pats manevrs ir ļoti iespaidīgs, atbalstošās vienības strādā un izspēlē gandrīz vai reālu kauju," sacīja Zirdziņš.

Viņš atzina, ka pār karavīru galvām dzīvā munīcija nelido, bet pa labi un pa kreisi gan šauj: "Priekšā krīt artilērijas lādiņi un mīnmetēji. Tas efekts, ko izjūt jebkura līmeņa karavīrs uz zemes, ir maksimāli pietuvināts reālajai situācijai," rezumēja kapteinis.

No 16. līdz 27. maijam Ādažu poligonā notika Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes vadītās militārās mācības "Summer Shield 2022" ar mērķi pilnveidot vairāku valstu vienību savstarpējo sadarbību taktisko uzdevumu izpildē, integrējot gaisa un sauszemes operācijas ar netiešās uguns atbalstu.

Mācību galvenais uzdevums bija gaisa un sauszemes operāciju vadības procedūru pilnveidošana starp NBS vienībām, tajā skaitā Zemessardzi, un ārvalstu bruņotajiem spēkiem. Mācību dalībnieki uzlaboja manevra un kaujas atbalsta spējas taktiskā līmenī, kā arī pilnveidoja sadarbību un savstarpējo savietojamību starp Latvijas un sabiedroto valstu spēkiem, tā portālu "Delfi" informēja mācību rīkotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!