Foto: DELFI

Uzņēmuma "Latvijas pasts" (LP) pārraudzībā ir vērienīga pastmarku kolekcija, kuras uzkrāšana sākta līdz ar valsts izveidošanu. Kara gados tā gan tika nozaudēta, bet vēlāk atrasta Vācijā un nogādāta atpakaļ Latvijā. "Delfi" jau iepriekš aplūkojis kolekcijas dārgākās vērtszīmes, bet šoreiz stāstām par valstīm, kuru nosaukumu vairs nav, bet to pēdas palikušas arī Latvijā glabājošajos pastmarku kolekciju albumos.

"Latvijas pasta" Vērtszīmju un filatēlijas departamenta direktors Edmunds Bebrišs portālam "Delfi" stāsta, ka visas markas nonākušas Latvijas Pasta kolekcijā laika periodā no 1918. gada līdz 1940. gadam, tās ir no kolekcijas daļas, kura kara laikā nonāca Vācijā un 90ajos tika atdota atpakaļ. Kolekcija tiek papildināta katru gadu, un arī tās vērtība, kura jau tagad ir vairāki miljoni eiro, turpinot pieaugt par apmēram 10% gadā.

Pastmarkas glabājas speciālā novietnē "Latvijas pasta" centrālajā ēkā. Tās ir savietotas albumos, sagrupējot tās pa izdošanas gadiem un valstīm.

Alavītija


LP kolekcijā 78 markas, aptuvenā vērtība 40 eiro.

Alavītu valsts bija autonoma valsts, kas pastāvēja no 1920. līdz 1936. gadam Franču Sīrijas un Libānas mandātteritorijas ietvaros.

Čehoslovākija


LP kolekcijā 1227 markas, aptuvenā vērtība 3600 eiro.

Čehoslovākija bija slāvu tautu valsts Centrāleiropā, mūsdienu Čehijas, Slovākijas un Ukrainas valstu robežās, kas ar dažādiem nosaukumiem un politiskajām sistēmām pastāvēja no 1918. gada 28. oktobra, kad tā pasludināja neatkarību no Austroungārijas, līdz 1993. gada 1. janvārim, kad valsts mierīgā ceļā sadalījās Čehijā un Slovākijā.

Dahomeja


LP kolekcijā 24 markas, aptuvenā vērtība 70 eiro.

No 17. gadsimta sākuma mūsdienu Beninas teritorijā pastāvēja Dahomejas karaliste. Tā bija plaši pazīstama ar reālistisku bronzas figūru lējumiem. Tās iedzīvotāji tirgojās ar ziloņkaulu, pipariem, palmu eļļu un vergiem, kurus tālāk pārdeva portugāļiem. Pēc vergu tirdzniecības aizliegšanas Dahomeja zaudēja savu varenību. 1892. gadā Francija pakļāva Beninu un 1899. gadā iekļāva to Franču Rietumāfrikā.

Danciga


LP kolekcijā 474 markas, aptuvenā vērtība 3600 eiro.

Dancigas brīvpilsēta bija daļēji autonoma pilsētvalsts no 1920. līdz 1939. gadam mūsdienu Polijas ziemeļos.

Dienvidslāvija


LP kolekcijā 726 markas, aptuvenā vērtība 6200 eiro.

Dienvidslāvijas Sociālistiskā Federatīvā Republika pastāvēja no 1945. līdz 1991. gadam. Tā izveidojās pēc Dienvidslāvijas karalistes pastāvēšanas beigām, un sākot ar 1991. gadu sadalījās neatkarīgās Slovēnijas, Horvātijas, Serbijas, Bosnijas un Hercegovinas, Melnkalnes un Maķedonijas republikās.

Mandžūrija

LP kolekcijā 75 markas, aptuvenā vērtība 1500 eiro.

Mandžūrija ir vēsturiskais nosaukums teritorijai Ķīnas ziemeļaustrumos. Pēdējos gadsimtos tur ir sadūrušās Krievijas Impērijas/Padomju Savienības, Ķīnas un Japānas intereses.

Siāma

LP kolekcijā 171 marka, aptuvenā vērtība 6000 eiro.

Taizeme tika izveidota 13. gadsimtā. Taizemes karaliste ir saglabājusi savu neatkarību gandrīz visu pastāvēšanas laiku. Līdz 1949. gada 11. maijam šo valsti sauca par Siāmu.

Ziloņkaula krasts

LP kolekcijā 330 markas, aptuvenā vērtība 600 eiro.

Kotdivuāra jeb Ziloņkaula Krasts, oficiāli Kotdivuāras Republika, ir valsts Rietumāfrikā. 1985. gada oktobrī Kotdivuāras valdība oficiāli lūdza citas valstis nelietot valsts nosaukumu Ziloņkaula Krasts.

Kā uzver Bebrišs, mainās gadsimti, bet pastmarka paliek vienkāršākais un universālākais pasta apmaksas veids. Nevienā pasaules valstī nekas labāks līdz šim tā arī neesot izdomāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!