Foto: Saeimas administrācija

Baltijas Asamblejas balva zinātnē svētdien, 22. augustā, pasniegta fiziķim Robertam Eglītim, portālu "Delfi" informēja Saeimas Sabiedrisko attiecību biroja Preses dienestā.

Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis Eglītis apbalvots par pētījumu ciklu "Teorētiski aprēķini jauniem materiāliem enerģijas iegūšanai un uzglabāšanai".

Eglītis ir Baltijas Asamblejas 2020. gada balvas laureāts. Aizvadītā gada Baltijas Asamblejas balvas laureāti, ņemot vērā Covid-19 izraisītās pandēmijas dēļ noteiktos ierobežojumus un piesardzības pasākumus, šoreiz godināti katrs savā valstī un laikā – Igaunijā ceremonija notika 2020. gada rudenī, bet Lietuvā tā plānota šoruden.

Baltijas Asamblejas balva izceļ ne vien Latvijas, Igaunijas un Lietuvas sadarbības nozīmību, bet ļauj arī lepoties ar mūsu cilvēku radošumu, kas pamanīts gan Eiropas Savienībā, gan ārpus tās, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), akcentējot, ka ceremonija notiek ļoti zīmīgā laikā – Baltijas valstu neatkarības atjaunošanas trīsdesmitgades zīmē.

Kā sacīja Baltijas Asamblejas viceprezidents Jānis Vucāns, ar balvu godinām cilvēkus, kuri ar savu darbu ir sekmējuši Latvijas, Igaunijas un Lietuvas harmonisku attīstību un vienotību. Vucāns pauda gandarījumu, ka, neskatoties uz Covid-19 nestajiem izaicinājumiem, esam spējuši turpināt aktīvu darbu un stiprināt Baltijas valstu sadarbību, informēja Preses dienestā.

Svētdien ceremonijā godināta arī Baltijas Asamblejas balvas mākslā saņēmēja režisore Kristīne Briede, kura kopā ar režisoru Audriu Stoni apbalvota par filmu "Bridges of Time". Filma kopproducēta Lietuvas, Latvijas un Igaunijas studijās un portretē mazāk zināmās poētiskās Baltijas jaunā viļņa kinodokumentālistu paaudzes.

Savukārt Baltijas Asamblejas balva literatūrā 2020. gadā piešķirta prozistei, dzejniecei un esejistei Birutei Jonuškaitei par romānu cikliem "Maranta" un "Maestro" – gariem, sazarotiem stāstiem, kuri izceļas ar vairāku sižetu savijumu, smalki izstrādātiem tēliem, klasiķiem raksturīgu daudzpusību, piesātinājumu un valodas augsto lidojumu, ko apliecina arī autores apjomīgā sarunu grāmata "Laikas ir likimai" ("Laiks un likteņi").

Balvas laureātus vērtēja deviņi literatūras, mākslas un zinātnes eksperti no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas. Katras balvas apjoms ir 5000 eiro. Baltijas Asamblejas balva ir dibināta 1994. gadā, un to ieguvuši daudzi pazīstami kultūras, zinātnes un mākslas jomas darbinieki.

Svētdien ar Baltijas Asamblejas Inovāciju balvas diplomu sveikts arī procesu izstrādes un aprīkojuma ražošanas uzņēmums SIA "Peruza". Baltijas Inovācijas balvu iedibinājusi Baltijas Asambleja sadarbībā ar Baltijas Zinātnes/Tehnoloģiju parku un Inovācijas centru asociāciju, un uz to var pretendēt uzņēmumi, kas pēdējo trīs gadu laikā ir realizējuši tirgū inovatīvus un efektīvus produktus, pakalpojumus vai biznesa modeļus.

Savukārt ar Baltijas Asamblejas medaļu par īpašiem nopelniem Baltijas valstu vienotības stiprināšanā un sadarbības veicināšanā godināta Baltijas valstu mākslas projekta "Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā" vadītāja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Latvijas Vizuālās mākslas departamenta vadītāja Ginta Gerharde-Upeniece, kā arī Satiksmes ministrijas Valsts sekretāres vietnieks Dins Merirands.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!