Foto: Publicitātes foto
Trešdien, 4. janvārī, Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) svinīgi atklāta Dienas stacionāra atjaunotā ēka, kas jau no novembra sākuma uzņem pacientus, portālu "Delfi" informēja slimnīcā.

Kā norādīja slimnīcā, ēkas rekonstrukcija veikta ļoti īsā laika periodā, izmantojot iespēju pieteikties augstas gatavības projektu finansējumam 2021. gadā ar mērķi, lai Dienas stacionārā radītu epidemioloģiski drošu, mūsdienīgu un mājīgu vidi, kas palīdz mazajiem pacientiem atveseļoties.

Pirms rekonstrukcijas, kas sākās 2021. gadā, Bērnu slimnīcas Dienas stacionārs pakalpojumus sniedza divās ēkās, kur telpas bija ne tikai morāli novecojušas, bet arī neatbilda epidemioloģiskajām prasībām platību, ventilācijas un apkures režīma dēļ, skaidroja slimnīcā.

Atjaunotajā ēkā izbūvētas 34 vienvietīgas palātas, kuras aprīkotas ar visu nepieciešamo medicīnisko manipulāciju veikšanai, katrā palātā ir ērti atpūtas krēsli vecākiem. Dienas stacionārā ir plašas procedūru telpas, ierīkota arī rotaļu istaba un atpūtas stūrītis.

"Laba veselības aprūpe bērniem šodien nākotnē nozīmē veselu sabiedrību. Mūsu bērni pelnījuši tādas pašas iespējas ārstēties kā bērni citās attīstītajās valstīs. Bērnu slimnīca mums ir viena. Cik kvalitatīva un pieejama būs veselības aprūpe Bērnu slimnīcā, tik laba būs bērnu veselības aprūpe valstī kopumā," uzsvēra veselības ministre Līga Meņģelsone.

Dienas stacionāram izveidota atsevišķa reģistratūra, pakalpojumi tagad tiek sniegti vienuviet, norobežoti no slimnīcas kopējās pacientu plūsmas, kas rada iespēju ievērot maksimālu epidemioloģisko drošību.

"Covid-19 pandēmijas laiks mums daudz ko iemācīja, tai skaitā – pārdomāt katru pacienta soli, kamēr viņš atrodas Bērnu slimnīcā, lai mazinātu inficēšanās risku ar slimībām, kuru dēļ šeit atrodas citi bērni. Atjaunotajā ēkā visas palātas ir vienvietīgas, kas ļauj nodrošināt arī pacienta un viņa ģimenes locekļu privātumu. Tikpat svarīgs aspekts ir Dienas stacionārā radītā mājīgā vide, kas mazina bailes, nomierina un veicina atveseļošanos," stāsta Bērnu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols.

Dienas stacionāri tiek veidoti ar mērķi mazināt vajadzību palikt slimnīcā nelielu operāciju vai procedūru, kuras var veikt tikai medicīnas iestādē, dēļ. Tāpēc slimnīcās tie darbojas kā īpaši ambulatorie centri, lai pacientiem dotu iespēju vakarā doties mājās. Dienas stacionārs Bērnu slimnīcā kā atsevišķa struktūra darbu sāka 2012. gada jūlijā, kad ambulatoros pakalpojumus sniedza vairākās nodaļās, pacienti vēl nebija nodalīti no slimnīcas kopējas plūsmas, skaidroja slimnīcā.

Kā norāda Bērnu slimnīcas virsārste Renāte Snipe, ja stacionārā dienā vidēji ārstējas 250 pacientu, kas tur parasti pavada vairākas dienas, tad katru dienu vismaz 34 pacienti nonāk Dienas stacionārā, un tie ir aptuveni 700 pacienti mēnesī, kurus var ārstēt, sniedzot visu nepieciešamo palīdzību, bet neliekot nakšņot slimnīcā. "Dienas stacionāra loma Bērnu slimnīcā ar katru gadu tikai pieaugs, jo mēs, konsultējot katru pacientu, domājam par to, lai atrastu bērniem draudzīgākos veselības aprūpes sniegšanas veidus," pauž Snipe.

Dienas stacionāra ēkas rekonstrukcija ir daļa no vērienīgiem Bērnu slimnīcas infrastruktūras uzlabošanas darbiem. Darbu vairākos objektos iecerēts noslēgt 2024. gadā, radot modernāko bērnu slimnīcu Baltijā. 2021. gada nogalē tika atklāta Rehabilitācijas klīnikas ēka, 2022. gadā – jaunais Lāču rotaļu laukums, kā arī sakārtota parka zona. Turpinās Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra (BJPVC) būvniecība un ēkas, kurā atradīsies Barnahus jeb Bērna māja renovācija, noslēguma posmā ir Administrācijas ēkas renovācija.

Šajā vasarā uzsākta ēkas, kurā atradīsies Ambulatorais veselības centrs un Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļa, būvniecība, kuras, tāpat kā BJPVC būvniecība tiek finansēta ar ERAF atbalstu. Vēl drīzumā plānots uzsākt Epilepsijas un miega medicīnas centra izveidi, kā arī Veselības aprūpes attīstības centra projektēšanas darbus, atklāja slimnīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!