Foto: F64
Lielbritānijas speciālisti piektdien Ādažu poligonā demonstrē mazlietotu bruņutehniku, kuru Latvija paredzējusi iegādāties no Lielbritānijas.

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) ar Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretāru Filipu Hamondu parakstīja nodomu protokolu, kas nosaka apņemšanos noslēgt starpvaldību līgumu starp Latviju un Lielbritāniju par mazlietotu un atjaunotu bruņotu kāpurķēžu tehnikas iegādi maija beigās. Nodomu protokols paredz arī precizēt militārās tehnikas izmaksas, kā arī citus ar to iegādi saistītos jautājumus. Pagaidām plānots iegādāties apmēram 120 šādas bruņotas kāpurķēžu platformas - bruņumašīnas.

Tehnikas iegādes sākotnējās izmaksas, pēc AM aprēķiniem, ir aptuveni 70 miljoni eiro. Tajās ietilptu arī apmācību izmaksas. Daļa no šīs naudas jau AM ir piešķirta. Kājnieku brigādes mehanizācijas projekta īstenošanai ir piešķirti šogad 1,79 miljoni eiro, 2015.gadā - 12,27 miljoni eiro un 2016.gadā - 16,29 miljoni eiro. Par atlikušās naudas piešķiršanu vēl būs jālemj valdībai.

No britiem tiks iegādāts arī bruņutransportieris "Spartan", kurš aprīkots ar 7,62 milimetru ložmetēju lokālajai aizsardzībai, un kaujas vadības nodrošināšanas bruņutransportieri "Sultan", kurš aprīkots ar kaujas vadības sistēmu un 7,62 milimetru ložmetēju lokālajai aizsardzībai, liecina aģentūras LETA arhīvs.

Latvijas armija tiks arī pie evakuācijas un remonta bruņutransportiera "Samson". Tas aprīkots ar vinčām un instrumentu komplektu transporta pārvietošanai un pirmā līmeņa remontam, kā arī 7,62 milimetru ložmetēju lokālajai aizsardzībai.

Ievainoto karavīru pārvadāšanai tiks iegādāts medicīnas bruņutransportieris "Samaritan", kurš aprīkots ar pirmās medicīniskās palīdzības komplektu un paredzēts līdz četru gulošu ievainoto pārvadāšanai no kaujas lauka līdz ievainoto savākšanas punktam.

CVRT kāpurķēžu bruņutehnika ir Latvijas apstākļiem piemērota kaujas tehnika ar ļoti augstu mobilitāti, kas neprasa attīstīt smagnēju inženiertehnisko bāzi kaujas mobilitātes nodrošināšanai. Tehnika var pārvietoties pa visiem Latvijā pieejamiem koplietošanas ceļiem, tiltiem, grāvju pārvadiem, kā arī ārpus ceļu tīkla - visur, kur nav purva.

Tehnikas svars ir 8-10 tonnu robežās atkarībā no modifikācijas un bruņu līmeņa. Tehnika ir viegli transportējama gan pa dzelzceļu, gan jūru, gan ar gaisa transportu.

Aizsardzības nozares vadība neatklāja, cik daudz katra veida bruņumašīnu tiks iegādāts, taču pirkums būs sabalansēts atbilstoši viena bataljona vajadzībām. Zināms, ka vieglie strēlnieku ieroči šīm mašīnām ir nekaitīgi.

Aizsardzības nozares vadība iepriekš pastāstīja, ka visu kāpurķēžu transportu plānots pabeigt iegādāties līdz 2019.gadam. Mašīnas iecerēts izmantot arī starptautiskajās misijās, jo līdz šim Latvijas karavīri, piemēram, Afganistānā, bija spiesti izmantot aizlienētu bruņutransportu.

Šāda tipa tehniku briti izmantojuši vairākos pēdējo gadu desmitos notikušajos konfliktos, taču svarīgākais, ka tehnika būs modernizēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!