Foto: Zemgales ziņas

Sestdien, 3. jūlijā, ikgadējo rezervistu militārās apmācības kursu uzsāka 35 rezervisti, piedaloties Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes mobilizācijas centru izvēršanas mācībās "Atmoda" Valmierā un Gulbenē, un apmācību turpinās līdz 23. jūlijam Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku skolā Alūksnē, informē Aizsardzības ministrijas pārstāve Vita Briže.

Kājnieku skolā Alūksnē rezervisti iegūs militārās pamatiemaņas individuālās apmācības līmenī, apgūstot tādus priekšmetus kā ieroču apmācība, šaušanas un sakaru apmācība, normatīvie akti, lauka kaujas iemaņas, topogrāfija, orientēšanās un medicīna. Savukārt kolektīvās apmācības līmenī rezervisti apgūs lauka kaujas iemaņas nodaļas līmenī. Kursa laikā rezervisti apgūs pamatus šādās specialitātēs: radiostaciju sakarnieks, granātnieks-operators, ložmetējnieks, ložmetējnieka palīgs, kā arī specialitātē, kas saistīta ar paplašinātās pirmās palīdzības sniegšanu.

Militārās apmācības kursa laikā rezervisti tiks iesaistīti arī "Wise Adder" militārajās mācībās, apgūstot lauka kaujas un citas iemaņas nodaļas līmenī. Apmācības noritēs klātienē klasē, apvidū un lauka apstākļos lekciju un praktisko lauka nodarbību veidā, kārtojot teorētiskās un praktiskās ieskaites.

Militārās apmācības laikā rezervisti pildīs aktīvo dienestu, viņiem būs karavīra statuss un mācību laiks tiks ieskaitīts viņu izdienas stāžā. Rezervistus nodrošinās ar dzīvojamo telpu kazarmā vai lauka apstākļos – teltī, kā arī ar formas tērpu un nepieciešamo inventāru. Rezervistiem par katru militāro mācību dienu izmaksās kompensāciju, sākot no 29,75 eiro dienā. To izmaksās ar pārskaitījumu norādītajā bankas kontā mēneša laikā pēc apmācības kursa beigām. Papildus, rezervisti saņems arī karavīra uzturdevu, kas ir 9,96 eiro dienā vai tiks nodrošināti ar ēdināšanu.

Sekmīgi apgūstot militārās apmācības kursu, rezervisti 23. jūlijā dos karavīra zvērestu, saņems rezerves karavīra apliecību un mobilizācijas norīkojumu un tiks ieskaitīti bruņoto spēku rezervē rezerves karavīru statusā, tādējādi sākot pildīt rezerves karavīru pienākumus.

Rezervistu apmācības kursu Latvijas pilsoņiem bez militāras sagatavotības Nacionālie bruņotie spēki rīko reizi gadā kopš 2018. gada, un tam var pieteikties Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 50 gadiem, kuri ieguvuši vismaz pamatizglītību un pārvalda valsts valodu vidējā līmenī. Militārajai apmācībai pieņem rezervistus, kuri atbilst dienestam rezervē noteiktajam veselības stāvoklim, ko pārbauda medicīniskā komisija.

Militārajai apmācībai nepieņem rezervistus, kuriem ir kriminālā sodāmība, kā arī tos, kuri ir atvaļināti no valsts dienesta par disciplīnas pārkāpumiem vai ir bijuši PSRS, Latvijas PSR, vai šobrīd ir kādas ārvalsts drošības dienesta, izlūkdienesta vai pretizlūkošanas dienesta štata vai ārštata darbinieki, aģenti, rezidenti vai konspiratīvā dzīvokļa turētāji. Apmācībai nevar pieteikties arī rezervisti, kuri dien Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs vai Ieslodzījuma vietu pārvaldē.

Rezerve ir viens no trim militārajiem formējumiem, kas kopā ar regulārajiem spēkiem un Zemessardzi, veido Nacionālos bruņotos spēkus. Savukārt rezervi veido rezervisti un rezerves karavīri, kuru militāro iemaņu atjaunošanu bruņotie spēki uzsāka 2015. gadā.

Rezervistos ieskaita Latvijas pilsoņus – vīriešus, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu un ir derīgi militārajam dienestam, kā arī Latvijas pilsones – sievietes, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu, ir derīgas militārajam dienestam un izsaka šādu vēlmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!