Foto: DELFI
Latvijas valsts dibināšanas 96.gadadiena 18.novembrī noritējusi Latvijas un ārvalstu bruņoto spēku, Iekšlietu ministrijas pakļautības iestāžu un Jaunsardzes vienību militārā svētku parāde 11.novembra krastmalā.

Kā ierasts militārajā parādē savu runu teica Valsts prezidents Andris Bērziņš. Viņš norādīja, ka šis 18. novembris ir citādāks nekā iepriekšējie, "jo ārējās drošības situācija ir mainījusies, liekot mums pārskatīt daudzas prioritātes valstī un īpaši vēršot uzmanību uz valsts aizsardzības spēju stiprināšanu."

Sākoties Ukrainas krīzei, NATO četrkāršoja mūsu gaisa telpas patruļlidmašīnu skaitu, kā arī atsāka jūras pretmīnu kuģu grupas dežūru Baltijas jūrā, norādīja prezidents. "Sabiedroto atrašanās mūsu valstī nav tikai NATO pastiprināta klātbūtne, sabiedroto spēki piedalās kopīgās mācībās ar mūsu karavīriem, kurās viņi apgūst jaunas iemaņas, kas būtiskas mūsu aizsardzības spēju stiprināšanai."

Bērziņš uzsvēra, ka Latvija strādā pie valsts drošības un aizsardzību spēju stiprināšanas, piešķirot nepieciešamos finanšu līdzekļus un mērķtiecīgi realizējot aizsardzības budžeta pieaugumu.

"Valsts iekšējā drošība ir ne mazāk svarīga par ārējo, tādēļ sabiedrības iesaiste šajos procesos ir ļoti nozīmīga. Te noteikti jāmin jaunsargi un zemessargi, kuri apgūstot gan militārās iemaņas, gan stiprinot valsts institūciju saikni ar iedzīvotājiem, ir nozīmīgs iekšējās drošības balsts," pauda Valsts prezidents, piebilstot, ka saliedēta sabiedrībā nevar rasties augsne ne hibrīdkaram, ne terorismam.

"Latvijas iestāšanās NATO bija vēsturiski nozīmīgs un izšķirošs lēmums, par ko īpaši pārliecināmies šogad. Desmit gados, kopš dalības NATO mēs esam apliecinājuši, ka Latvija ir uzticams un godprātīgs partneris. Uz mums var paļauties. Kopā mēs esam spēks, kas vienojies kopīgam mērķim – drošības un miera sargāšanai!" savu runu militārajā parādē noslēdza Bērziņš.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!