Latvijā piektdien novērojams daļējs Saules aptumsums, kas maksimālo fāzi sasniedzis plkst. 12.05.

Aptumsumu vislabāk ir vērot Latgalē, jo no valsts ziemeļrietumiem debesis jau būs mākoņu aizklātas, iepriekš informēja Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi. 

Rīgā aptumsums sākās plkst.10.56, maksimālo fāzi sasniedzot plkst.12.05. Paredzams, ka aptumsums beigsies plkst.13.14. Latvijas ziemeļrietumu daļā Saules aptumsums sāksies un beigsies līdz pat divām minūtēm ātrāk, bet dienvidaustrumu daļā - līdz pat divām minūtēm vēlāk.

Organizēta 20.marta Saules aptumsuma vērošana Rīgā notiek Ķīpsalā, skvērā pie "Swedbank" centrālās ēkas. Kā vēsta aģentūra BNS, pirms plkst. 12 aptumsumu vērot bija sapulcējušies aptuveni 40 cilvēki. 

Saules aptumsumi notiek tad, kad Mēness pilnībā vai daļēji aizsedz Saules disku. Pilnīgas aizsegšanas gadījumā uz vairākām minūtēm iestājas tumsa, bet daļējas aizsegšanas gadījumā atkarībā no aptumsuma fāzes Saule vizuāli atgādina apli ar nelielu robu. 

Latvijā daļējie Saules aptumsumi ir novērojami reizi divos līdz četros gados. Iepriekšējais daļējais Saules aptumsums Latvijā bija novērojams 2011.gada 4.janvārī.

Pilns Saules aptumsums katrā konkrētā ģeogrāfiskā vietā ir reta parādība. Iepriekšējo reizi Latvijā pilns Saules aptumsums bija novērojams 1954.gadā, bet nākamais būs novērojams tikai 2142.gadā.

Uz Sauli nedrīkst ilgstoši skatīties ar neapbruņotu aci un nekādā gadījumā caur binokli, tālskati vai teleskopu bez speciāla filtra. Novērojumiem jāizmanto īpaši blīvs filtra materiāls. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!