Foto: DELFI Aculiecinieks

Trešdienas, 24. oktobra, rītā daļā Vidzemes, tostarp Cēsu un Smiltenes pusē, uzsnidzis pirmais sniegs, informē Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā (LVĢMC). Arī iedzīvotāji sociālajos tīklos steiguši dalīties ar pirmā sniega fotogrāfijām.

LVĢMC informācija liecina, ka šogad pirmie sniega graudi fiksēti jau 25. septembrī Ventspilī un Staļģenē. Savukārt 23. oktobra vakarā un naktī uz 24. oktobri Gulbenē un Rēzeknē fiksēts slapjš sniegs.

Pirmā būtiskā snigšana, kas veido nelielu sniega kārtu uz zemes, novērota 24. oktobra rītā Vidzemē, tai skaitā Priekuļu meteoroloģiskajā stacijā. Arī Smilteni pārsegusi neliela sniega kārta, gaisa temperatūra noslīdējusi līdz nulle grādiem.

Pērn pirmais sniegs tika fiksēts 25. oktobrī, savukārt naktī uz 26. oktobri lielu valsts daļu pārklāja aptuveni septiņus centimetrus bieza sniega sega.

Gandrīz katru gadu pirmais sniegs Latvijā fiksēts septembra beigās vai oktobrī.

LVĢMC atgādina, ka visagrāk pirmais sniegs ir bijis Ainažos, kur 1969. gada 19. septembrī tika reģistrēts slapjš sniegs. Savukārt agrākā pirmā sniega 1973. gada 23. septembrī tika novērota Rēzeknē, kur izveidojās pat trīs centimetrus bieza sniega sega.

Jau ziņots, ka trešdien ciklona ietekmē laiks saglabāsies lielākoties mākoņains un daudzviet līs, atsevišķos rajonos stipri, austrumos iespējams arī slapjš sniegs. Tomēr, ciklonam lēnām virzoties uz austrumiem, pēcpusdienā debesis arī skaidrosies.

Pūtīs ziemeļrietumu, ziemeļu, līča piekrastē arī ziemeļaustrumu vējš, kas brāzmās saglabāsies līdz 15-20 metriem sekundē, bet jūras piekrastē līdz pat 25-28 metriem sekundē. Austrumu rajonos pūtīs lēns līdz mērens ziemeļu puses vējš. Gaisa temperatūra nav gaidāma augstāka par +3…+7 grādiem, vietām piekrastē +8…+9 grādiem.

Rīgā laiks būs lielākoties mākoņains un pa laikam līs. Pūtīs mēreni stiprs ziemeļu, ziemeļaustrumu vējš, kas brāzmās sasniegs 20 metrus sekundē. Maksimālā gaisa temperatūra būs +7…+8 grādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!