Foto: LETA

Pret AS "Rīgas Centrāltirgus" plānu atbrīvoties no apakšnomnieces un tirdzniecības vietu iznomātājas SIA "KN un partneri" īpašnieces un iepriekšējo "KN un partneru" saistību pārņēmējas SIA "Mercados", pārņemot savā apsaimniekošanā tirgus slēgto teritoriju, šodien protestēja ap 60 cilvēku.

Protestētāji bija ieradušies ar iepriekš sagatavotiem plakātiem, uz kuriem bija rakstīts "Kukulis vienam – nabadzība tūkstošiem!", "1000 cilvēku bez darba – 1000 izsalkušas ģimenes!". Tāpat protestētājiem bija arī A4 formāta lapas, uz kurām bija uzņēmumu "Mercados" atbalstoši saukļi arī krievu valodā.

Protesta akciju rīkojošo uzņēmumu "KN un partneri" un "Mercados" valdes loceklis Armands Gritāns teica, ka uzņēmums ir pieteicis prasību pret uzņēmumu "Rīgas Centrāltirgus" Rīgas Starptautiskajā šķīrējtiesā un arī Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā.

Tiesa, viņš atzina, ka cerības uzvarēt šajās tiesās neesot, tomēr uzņēmums izmanto tiesības likumiskā ceļā cīnīties par savām interesēm.

Taču pie Centrāltirgus administrācijas ēkas bija arī sapulcējušies cilvēki, kuri izteica atbalstu Centrāltirgus iecerei pārņemt savā apsaimniekošanā slēgto teritoriju. Kā pastāstīja viens no šī pasākuma dalībniekiem Edvīns Puķe, šis pasākums ir saskaņots un atļauts. To rīkoja tirgotāju un uzņēmēju brīvā arodbiedrība "Saimnieki". Šajā akcijā piedalījās mazāk nekā 20 cilvēku.

Tikmēr Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs Andris Morozovs, nekomentējot protestu, norādīja, ka rīt, 1. novembrī, pulksten 9 Centrāltirgū paredzēta slēgtās teritorijas pieņemšanas un nodošanas akta noformēšana. Viņš arī atzīmēja, ka no rītdienas, 1. novembra, slēgtajā teritorijā darbu drīkstēs turpināt tie tirgotāji, kuri līdz šim brīdim jau ir pārslēguši līgumu par tirdzniecības vietas nomu ar Centrāltirgu, kā arī tie tirgotāji, kuri ir iesnieguši pieteikumu līguma noslēgšanai ar Centrāltirgu.

Morozovs atzina, ka līdz šim brīdim atsaucība no tirgotājiem bijusi gausa. "Gaidījām, ka pieteikumu būs vairāk."

Kā ziņots, apakšnomas līgums starp Centrāltirgu un "Mercados" bija spēkā līdz šodienai, 31. oktobrim. Līgums par Centrāltirgus slēgtās teritorijas nomu 1999. gada 1. oktobrī noslēgts starp Rīgas Centrāltirgu un "KN un partneri", savukārt 2014. gada 31. oktobrī Rīgas Centrāltirgus, "KN un partneri" un "Mercados" noslēguši pārjaunojuma līgumu, ar ko "KN un partneri" nodeva visas no 1999. gada 1. oktobra apakšnomas līguma izrietošās nomnieka saistības uzņēmumam "Mercados". Līdz ar pārjaunojuma līguma noslēgšanu "KN un partneri" atbrīvojās no visām saistībām, kas uzņēmumam bija noteiktas ar apakšnomas līgumu, bet "Mercados" iestājās apakšnomas līgumā "KN un partneru" vietā kā nomnieks.

Kā iepriekš skaidroja Centrāltirgū, lēmums par līguma laušanu ar apakšnomnieku ir pamatots ar to, ka apakšnomnieks neesot pildījis līgumā paredzētās saistības.

Tikmēr Gritāns iepriekš informēja, ka Rīgas Centrāltirgus, iepriekš nevienu nebrīdinot, nolēmis lauzt nomas līgumus un likvidēt aptuveni 1000 tirdzniecības vietu.

"KN un partneri" Centrāltirgus centrālajā daļā apsaimniekoja aptuveni 7000 kvadrātmetru platību, uz kuras uzbūvēts ap 100 tirdzniecības kioskiem, vairākas kafejnīcas, noliktavas. Šajā teritorijā ir aptuveni 1000 tirdzniecības vietas, kuras iznomātas gan fiziskām, gan juridiskām personām, skaidroja Gritāns.

Tāpat vēstīts, ka Rīgas Centrāltirgus vadība šī gada jūlijā tikās ar PVD speciālistiem. Tikšanās laikā Centrāltirgus vadība apņēmās izstrādāt plānu, kā preventīvi pārbaudīt pārdevējus, lai novērstu tirdzniecību bez dokumentiem un bez reģistrācijas PVD.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!