Ceturtdien pie Saeimas notika protesta akcija "Par cilvēcīgu cirku" ar mērķi paust atbalstu likuma grozījumiem, kas aizliegtu izmantot savvaļas dzīvniekus cirka izrādēs Latvijā.

Sanākušajiem bija plakāti ar uzrakstiem "Nē cietsirdībai" un "Būsim cilvēcīgi pret dzīvniekiem", novēroja "Delfi".

Dalībnieki izkliedza tādus saukļus kā "Pietiek mocīt dzīvniekus", "Zvēri arī sāpes jūt" un citus. Idejas pretinieki savukārt norādīja, ka "cirks ir mūsu kultūra" un "rokas nost no cirka", aicinot likuma grozījumus neatbalstīt.

Dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumi paredz aizliegt izmantot savvaļas sugu dzīvniekus – gan savvaļā iegūtus, gan nebrīvē audzētus – cirka izrādēs un atrakcijās.

Plānots, ka norma attieksies gan uz ceļojošajiem cirkiem, kas reģistrēti Eiropas Savienībā un var brīvi pārvietoties tās robežās, gan uz trešo valstu ceļojošajiem cirkiem. Aizliegums neattiecas uz priekšnesumiem, kuros uzstājas mājas vai lauksaimniecības dzīvnieki.

Saeima grozījumus skatīs pirmajā lasījumā. Atbildīgā Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija iepriekš likumprojektu neatbalstīja.

"Tautsaimniecības komisijas lēmums noraidīt likumprojektu tika pieņemts balstoties nekvalitatīvos argumentos, ignorējot ekspertu atzinumus un neiedziļinoties jautājumā pēc būtības. Šāds komisijas lēmums noniecina pilsoniskās sabiedrības iesaistīšanos un izrāda klaju necieņu pret valsts iestāžu darbu," skaidro biedrības "Dzīvnieku brīvība" vadītājs Aivars Andersons.

Plānots, ka piketā piedalīsies vides un dzīvnieku aizsardzības organizācijas "Dzīvnieku brīvība", "Pasaules dabas fonds", "Zemes draugi", "Dzīvnieku draugs", "Ulubele", "DzīvniekuPolicija.lv", "Juglas dzīvnieku aizsardzības grupa", "homo ecos:", "Zaļā brīvība" un citas.

Zemkopības ministrija iepriekš norādīja, ka pēdējo gadu laikā simtiem Eiropas pašvaldības un 18 Eiropas Savienības dalībvalstis ir pieņēmušas ierobežojumus savvaļas dzīvnieku izmantošanai cirkā, pamatojoties uz sabiedrības drošības, dzīvnieku veselības, aizsardzības, ētikas un labturības aspektiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!