Foto: DELFI

Sabiedrības iniciatīvu portālā "manabalss.lv" vairāk nekā 26 300 cilvēku izteikuši iniciatīvu piemērot reālu brīvības atņemšanu par dzīvnieku spīdzināšanu un noslepkavošanu, liecina portālā pieejamā informācija. Otrdien aktīvisti pulcējās pie tiesas nama Jelgavā, kur bija paredzēts skatīt krimināllietu par zirga nobendēšanu, un piketā iestājās par bargāku sodu zvēru mocītājiem.

Iniciatīvas pārstāvji norādījuši, ka cilvēki, kas moka dzīvniekus, izjūt nesodāmību un vistaļautību, nesaņemot attiecīgu sodu: "Latvijas tiesu sistēmas ilgstošā nihilistiskā attieksme, nepiemērojot likumā paredzētos cietumsodus dzīvnieku spīdzinātājiem un slepkavām, dzīvnieku mocītājos ir radījusi nesodāmības un visatļautības sajūtu. Sajūtu, ka dzīvība ir nevērtīga," vēstīts iniciatīvas plaformā.

Kā portālam "Delfi" norādīja viena no iniciatīvas autorēm, dzīvnieku aizsardzības biedrības "Ķepu-ķepā" pārstāve Gundega Bidere, dzīvnieku aizstāvju mērs ir pilns, un to īpaši pārbaudījuši vairāki neseni gadījumi, kas saistīti ar dzīvnieku mocīšanu un tiesvedībām, kas beigušās vien ar nosacītu cietumsodu.

Šogad par suņa ievietošanu maisā un noslīcināšanu vannā tiesa kādam cilvēkam piemēroja nosacītu cietumsodu un aizliegumu turēt suņus uz vienu gadu. "Ķepu-ķepā" pārstāve norāda, ka šāds sods ir nesamērīgs: "Šī bija viena no situācijām, kas man "iedeva ar āmurīti pa pieri", kad sākām ar kolēģiem runāt par to, kā šo risināt. Radās ideja par "manabalss.lv" iniciatīvu. Šim cilvēkam varēja piemērot cietumsodu līdz pat pieciem gadiem, bet tas netika darīts," pauda Bidere.

Tāpat organizācija otrdienas rītā pie Zemgales rajona tiesas, kur bija paredzēts sākt skatīt krimināllietu, kurā par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku apsūdzēta kāda sieviete, rīkoja piketu. Dzīvnieku aizsardzības biedrība norādīja, ka apsūdzētās darbību rezultātā mokošā nāvē bojā gāja zirgs.

"Soda mēram ir jābūt tādam, lai atturētu vainīgo no atkārtotu darbību, un arī sabiedrību. Bet vai šāds soda mērs – piecu mēnešu nosacīts cietumsods – attur sabiedrību? Nē, neattur, un šīs situācijas atkārtojas," teica Bidere.

Foto: DELFI

Viņa norāda, ka šī "manabalss.lv" iesniegtā iniciatīva ir sasniegusi savu mērķi. "Šobrīd ir pagājusi nedēļa, un es domāju, ka tās [balsis ] ir daudz. Biedrība savu nostāju ir parādījusi, un tagad lēmējvarai vajag saprast, ka sabiedrība tam ir gatava," pauž dzīvnieku aizsardzības biedrības pārstāve.

Bidere saka, ka vardarbība cilvēkos aug: "Vardarbība sākas no mazākā, un kāpj uz augšu. Sāk ar sunīšiem, kaķīšiem, zirdziņiem. Tad ir bērni, sievietes, vīrieši. Tā tas aug, jo cilvēki jūt nesodāmības sajūtu. Ja būtu reāls cietumsods, es šaubos, ka kāds slīcinātu sunīšus un kaķīšus," atzina pārstāve.

Viņa norāda, ka šis arī ir galvenais iemesls, kādēļ organizē piketu pie Zemgales rajona tiesas, kurā otrdien notika tiesas sēde, kurā par zirga nogalināšanu apsūdzēta kāda Jelgavas novada iedzīvotāja.

Foto: DELFI
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!