Foto: Publicitātes foto

Trešdien, dienu pirms Saeima pirmajā lasījumā vērtēs kažokzvēru audzēšanas aizliegumu Latvijā no 2026. gada, biedrība "Dzīvnieku brīvība" rīkoja atbalsta akciju kažokzvēru audzēšanas aizliegumam.

Kā portālu "Delfi" informēja "Dzīvnieku brīvības" vadītāja Katrīna Krīgere, atbalsta akcija noritēja kā kreatīva performance, kuras laikā notika simboliska milzu ūdeles dīrāšana un skanēja atklātā vēstule Saeimai, ko parakstījuši vairāk kā 40 000 cilvēku un 50 nevalstiskās organizācijas.

Radošā performancē atveidojot kažokādu industrijas norises, kopā ar pāris cilvēkiem gāzmaskās, kas turēja rokās plakātus ar uzrakstiem "Gribu dīrāt" un "Ļaujiet mocīt dzīvniekus", uz sarkanu dūmu fona cilvēks priekšautā dīrāja milzu ūdeli.

Tikmēr citi akcijas dalībnieki pauda atbalstu zvēraudzēšanas aizliegumam ar plakātiem "Par dzīvnieku aizsardzību!", "Ir laiks aizliegt zvēraudzēšanu", "Kažokādas pagātnē", "Mana mamma, nevis tavs kažoks", informēja Krīgere.

Kā ziņots, biedrība bija paredzējusi aicināt atbalstīt kažokzvēru audzēšanas aizliegumu.

Saeima likumprojektu par kažokzvēru audzēšanas aizliegumu pirmajā lasījumā plāno izskatīt plenārsēdē ceturtdien, 20. janvārī.

11. janvārī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdes deputāti lēma likumprojektu "Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā" par kažokzvēru audzēšanas aizliegumu nodot vērtēšanai Saeimā.

Par šādu izvēli balsoja deviņi deputāti, savukārt trīs deputāti no balsojuma atturējās.

Tiesa, lai arī kažokzvēru audzēšanas aizliegumu ceturtdien vērtēs Saeimas, Zvēraudzētāju asociācijas pārstāve Sandra Vilciņa iepriekš pauda, ka nozare kažokzvēru audzēšanas aizliegumam nepiekrīt.

Savukārt Zemkopības ministrija pauda atbalstu kažokzvēru audzēšanas aizliegumam Latvijā, pamatojoties tikai uz Covid-19 situāciju valstī un kažokzvēru audzētavās.

Portāls "Delfi" iepriekš izpētīja, ka zvēraudzētavā SIA "Baltic Devon Mink" kopš 2021. gada pavasara, pēc pētnieku teiktā, nekontrolēti attīstās jaunas Covid-19 mutācijas. Turklāt vīruss ir vairākkārt šķērsojis sugu robežas – no cilvēkiem pārnesies uz ūdelēm un atpakaļ. Tas ir bīstami, jo tādā veidā var rasties jauns Covid-19 variants.

Jau vēstīts, ka Igaunijā, sākot ar 2026. gada 1. janvāri kažokzvēru audzēšana būs aizliegta ar likumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!