Foto: Publicitātes foto/ Kaspars Filips Dobrovolskis
Sestdien Rīgā izskanējis Latvijā un Baltijā lielākais fizikas festivāls, kuru apmeklējuši teju 4000 cilvēku. Festivāla viesiem bija iespēja piedalīties fizikas darbnīcās, interaktīvajās spēlēs, vērot eksperimentus, sacensties konkursos, klausīties lekcijas un koncertus, portālam "Delfi" pastāstīja konkursa koordinatore Patrīcija Pārpuce.

Festivāls Rīgā notika otro gadu. Tajā norisinājās arī Latvijas skolēnu fizikas erudīcijas konkurss "FIZMIX Eksperiments", kurā uzvarētāju laurus plūca komanda "Mākoņu Stūmēji" no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas. Konkursam, kam starta signāls tika dots gada sākumā, šoreiz bija pieteicies rekordliels komandu skaits – 262. Konkursa atlases kārtu izturēja 62 komandas, kas tikās lielajā finālā, lai cīnītos par spēcīgākās komandas titulu. Kopumā septiņas Latvijas erudītu komandas izcīnīja iespēju pavadīt nedēļu izglītojošā zinātnes piedzīvojumu un saliedēšanas nometnē.

"Līdz ar fizikas ienākšanu izklaides sfērā, redzam, ka arī jauniešu zināšanu loks fizikas tēmās paplašinās. Bērni ar prieku atkārto un cenšas izprast internetā redzētus fizikas eksperimentus un skatās zinātniskus raidījumus, kuros izskaidro dažādus fizikas fenomenus. Šādas zināšanas palīdz rast risinājumus nestandarta situācijās. Tas pierādījās arī konkursā, kad komandas ne vien veiksmīgi tika galā ar teorētiskajiem uzdevumiem, bet arī atjautīgi veica praktiskos uzdevumus,'' vērtējot komandu sniegumu teica AS "Latvenergo" galvenais izpilddirektors Āris Žīgurs.

Kā skaidro pasākuma organizatori, festivāla ideja ir mūsdienīgā un atraktīvā veidā bērnos un jauniešos raisīt interesi par eksaktajiem priekšmetiem un veicināt izvēli savu izglītību turpināt inženiertehniskajās profesijās.

Pasākuma apmeklētājiem bija iespēja iepazīt zinātnes un tehnoloģiju pasauli vairākās izziņas un eksperimentu pieturās, vērojot un interaktīvi iesaistoties jauno tehnoloģiju prezentācijās, kā arī zinātnes eksperimentos.

"Realitāte ir tāda, ka katrā Latvijas skolu klasē vidēji tikai viens līdz divi skolēni interesējas par fiziku. Fizikas festivālā mēs guvām apliecinājumu tam, ka caur iespēju piedalīties procesos, kas slēpjas aiz sarežģītās teorijas, veicinām izpratni par ierasti grūto fiziku – ar atraktīviem eksperimentiem un uzdevumiem mēs ļaujam redzēt, dzirdēt, sajust un pagaršot fizikas formulas. Ticu, ka fizikas festivāls līdz ar citām iniciatīvām cels tehniskajās zinātnēs ieinteresēto skolēnu skaitu," pauda Valsts izglītības satura centra (VISC) neformālās izglītības departamenta direktore Agra Bērziņa.

''Latvenergo'' rīkotais erudīcijas konkurss "FIZMIX Eksperiments" šajā mācību gadā noritēja 24. gadu pēc kārtas, pulcējot komandas no katras ceturtās Latvijas skolas, kurā mācās 8. un 9. klašu skolēni. Organizatori uzsver, ka konkursa "FIZMIX Eksperiments" mērķis ir veicināt jauniešu interesi par eksaktajiem priekšmetiem, it īpaši fiziku, lai rosinātu vēlmi apgūt inženiertehniskās profesijas.

"FIZMIX Eksperiments" fizikas festivālu jau otro gadu organizē ''Latvenergo''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!