Foto: LETA

Otrdien, 3. maijā, dienu pirms Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienas, Valsts prezidents Egils Levits Rīgas pilī pasniedza 2021. gadā piešķirtos augstākos valsts apbalvojumus.

"Latvijas valsts vārdā mēs šodien godinām jūs – cilvēkus, kuru pašaizliedzīgais, profesionālais un sabiedriskais veikums ir novērtēts ar augstāko valsts atzinību. Tas ir cieņas apliecinājums jūsu godprātīgajam un nesavtīgajam darbam Latvijas labā," teica Levits.

"Mēs visi kopā radām un veidojam Latviju. Mēs dzīvojam drošā un brīvā valstī, tādu to veidojušas visas iepriekšējās paaudzes, un tādu to veido šodienas paaudzes un pavisam noteikti jūs, cienījamie apbalvojumu saņēmēji," viņš uzsvēra.

Prezidents akcentēja, ka "mēs dzīvojam valstī, kur nodrošināta likuma vara un ikviena cilvēka tiesības. Valstī, kur mēs varam brīvi runāt, pulcēties un iestāties katrs par savu patiesību. Mūsu tiesības noteikt par savu dzīves ceļu šķiet pašsaprotamas. Taču tas ir tikai tāpēc, ka Latvija ir brīva, demokrātiska un tiesiska valsts".

Levits uzsvēra, ka demokrātiju ikdienā mēs uztveram kā nemainīgu labumu, kā gaisu, ko elpojam, tomēr tas nav pašsaprotams – "tepat netālu, Krievijā, šīs brīvības cita pēc citas tiek nožņaugtas, un to dara autokrātiskais Putina režīms. Tas ir skaidri redzams Ukrainā, kur cilvēki par savu un savas valsts brīvību ir gatavi ziedot dzīvību".

"Vērtības, par kurām cīnās ukraiņi, ir mūsu, Rietumu pasaules, vērtības. Pretinieks, pret kuru cīnās ukraiņi, ir tas pats, pret kuru Latvijai divas reizes 20. gadsimtā ir nācies izcīnīt savu neatkarību," viņš teica.

Prezidents uzsvēra, ka "mēs esam gatavi aizstāvēt savas brīvības un savas vērtības militāri, politiski, pilsoniski. Mēs palīdzam Ukrainai, jo apzināmies, šo brīvību vērtību".

Levits arī minēja, ka Satversme, kuras simtgade šogad tiek svinēta, paredz Latvijas pilsoņiem plašas tiesības un daudz atbildību par savu valsti, par savas valsts pārvaldīšanu. "Var teikt, ka Latvijas pilsoņa statuss ir vienlaikus valsts amats. Jūs, cienījamie apbalvojumu saņēmēji, esat godprātīgi šī amata nesēji," viņš sacīja.

Tāpat viņš norādīja, ka šodien tiek godināti mediķi, kuri pašaizliedzīgi un drosmīgi cīnās par līdzcilvēku dzīvībām un veselību un kuri savas zināšanas dod tālāk jaunajiem mediķiem, tāpat tiek godināti ir izcili kultūras darbinieki un mākslinieki, kuru radošais devums ir nozīmīgs ieguldījums latviešu kultūrā, kuru talants un darbs ir bagātinājis Latvijas un visas Eiropas kultūrtelpu.

"Paldies cilvēkiem, kuru mūža un ikdienas darbs ir veltīts latviešu valodai, literatūrai un kultūrai, kuru pētniecisko interešu lokā ir arī latviešu folklora un kuru darbs ir nesis izcilu starptautisku novērtējumu. Paldies mūsu bruņoto spēku karavīriem, zemessargiem, valsts robežsargiem. Jūsu drosme un pašaizliedzība dara Latviju stipru un drošu. Mēs sakām paldies Valsts policijas darbiniekiem, ugunsdzēsējiem, glābējiem par kalpošanu sabiedrībai," viņš teica.

Levits pateicās arī tiem, kuri nostiprinājuši valsts tiesiskumu un tiesu profesionalitāti, pašvaldību darbiniekiem, kuri rūpējas par saviem cilvēkiem un kopj latviskumu, par pilsētām un laukiem, kas attīstās, sabiedriskajiem darbiniekiem, novadpētniekiem, kultūrvēsturiskā mantojuma sargātājiem.

Viņš uzsvēra, ka apbalvoto vidū ir arī cilvēki, kuri pirms 30 gadiem deva savu ieguldījumu izšķirīgajā neatkarības atjaunošanas laikā.

Prezidents pateicās visiem "par darbu stiprai un brīvai Latvijai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!