Foto: LETA

Otrajam Latvijas Valsts prezidentam Gustavam Zemgalam ir ļoti liela nozīme demokrātiskas Latvijas veidošanā, akcentēja Valsts prezidents Egils Levits.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane, ceturtdien Rīgas Meža kapos, godinot Zemgala piemiņu, Levits, augstākās Latvijas amatpersonas un Zemgala mazmazdēls Mārtiņš Andersons ar ģimeni nolika ziedus valstsvīra atdusas vietā.

Valsts prezidents norādīja, ka 1918. gada 18. novembrī Zemgals vadīja Latvijas Tautas padomes pirmo sēdi, kurā tika proklamēta Latvijas valsts. Levits vērsa uzmanību uz mazāk zināmu faktu, ka Zemgals bija pirmais latvietis – Rīgas pilsētas galva, un astoņus gadus viņa vadībā veidojās Rīgas pilsēta.

Valsts pirmās personas ieskatā, Zemgala lielākais nopelns ir tas, ka viņš bija otrais Latvijas Valsts prezidents, kurš turpināja pirmā Latvijas Valsts prezidenta Jāņa Čakstes ieviestās demokrātiskās tradīcijas.

Jau rakstīts, ka ceturtdien aprit 150 gadu kopš Valsts prezidenta Zemgala dzimšanas, un, atceroties valstsvīru, notiek vairāki pasākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!