Foto: LETA

Trešdien visā Latvijā noris "Ēnu diena", kuras laikā skolēniem dota iespēja vienu darba dienu viesoties un iepazīt dažādu profesiju pārstāvju darba ikdienu. Pie savām ēnām tikuši arī Saeimas deputāti, Valsts prezidents un premjers.

Šogad "Ēnu dienā" savu profesiju iepazīt ļāvuši 1313 cilvēku no visas Latvijas, kas ir par 25 % vairāk nekā 2016. gadā, kopumā piedāvājot 7861 vakanci. Pieteikumi ''ēnu'' devēju izsludinātajām vakancēm saņemti no visiem Latvijas reģioniem, bet aktīvākās ir Rīgas un Jelgavas skolas. Tāpat kā pērn visvairāk ''ēnotāju'' ir no Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas un Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas.

Populārākā ēnot gribētāju profesija šogad ir programmētājs, ārsts un radio diktors. Savukārt aktīvākie ēnu devēji šogad ir valsts pārvaldes un izglītības iestādes, pašvaldības un bankas. Par to liecina arī ieraksti tviterī, kur fotogrāfijas ar savām "ēnām" atrādījuši, piemēram, ministru prezidents Māris Kučinskis un tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs.

Šogad skolēni izrādījuši neierasti lielu interesi par iespējām ēnot medicīnas nozares profesionāļus. Daudzi vēlējās sekot līdzi "Mēness aptiekas" farmaceitu darbam Rīgā un reģionos. Pēc aizraujošās dienas skolēni atzinuši – visspilgtākās emocijas sagādāja iespēja pašiem izgatavot zāles aptiekas zāļu izgatavošanas telpā, kur katru kustību uzrauga zinošs farmaceits.

''Ēnu diena'' ir biznesa izglītības biedrības ''Junior Achievement'' rīkota karjeras izglītības programma skolēniem, kuras laikā viņiem ir iespēja apmeklēt kādu darba vietu un četru līdz sešu stundu laikā iepazīt sev interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu, liecina informācija "Ēnu dienas" mājaslapā.

"Ēnu dienas" mērķis ir veicināt skolēnu izglītības satura sasaisti ar reālo dzīvi, palīdzot skolēniem mērķtiecīgi plānot savu karjeru, izdarīt izvēli par savu nākotnes profesiju un atbilstoši sagatavoties darba tirgum. Darba devējiem savukārt tā ir iespēja veidot sava uzņēmuma atpazīstamību un piesaistīt nākamos kolēģus.

Pērn "Ēnu dienā" piedalījās 1044 ēnu devēji, kuri piedāvāja kopumā 7491 vakanci, kas bija par 10 % vairāk nekā 2015. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!