Foto: Publicitātes foto

Trešdien, 29. jūlijā, Irbenē balsta tornī tika pacelta Ventspils Augstskolas Starptautiskā radioastronomijas centra mazākā radioteleskopa jaunā antena, portāls "Delfi" uzzināja augstskolā.

Tādējādi tagad Irbenes radioteleskopu kompleksu veidos divas antenas - 32 metru un 16 metru diametrā.  Jauno antenu balsta tornī uzcēla ar SIA "Arsava" 350 tonnu celtspējas celtni.

Jaunās antenas kopējais svars ir ap 16 tonnām primārā spoguļa diametrs ir 16 metri, sekundārā spoguļa diametrs 1,6 metri, atstarojošo virsmu veido 80 paneļi, darba frekvences no 1.4 līdz 12 GHz.

Antenas izgatavošanas pamata materiāls ir oglekļa šķiedras polimērmateriāls. Jaunā antena tapusi infrastruktūras modernizācijas projekta ietvaros, kuru līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds un būtisku finansiālu atbalstu sniedz Ventspils pilsētas pašvaldība.

Ventspils Augstskolas Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra uzdevumi, izmantojot abus Irbenes kompleksa radioteleskopus, ir veikt fundamentālos pētījumus astronomijā un astrofizikā un lietišķos pētījumus kosmosa tehnoloģiju jomā.

Infrastruktūras modernizācijas projekta "Iksa-Centrs" ietvaros abi radioteleskopi RT-32 un RT-16 ir aprīkoti ar vienādām uztvērēju sistēmām, lai tie abi varētu sinhroni uztvert datus par vienu un to pašu kosmiskās telpas apjomu, tādējādi abi teleskopi, vienlaikus darbojoties, rada virtuālu teleskopu, kura diametrs ir ap 800 metriem.

Tas nozīmē, ka Irbenes radioteleskopu kompleksā turpmāk būs iespēja darbināt arī virtuālu teleskopu ar diametru 800 metri.

Turpmāk abas antenas tiks pielietotas starpzvaigžņu vides objektu novērojumos, Saules radionovērojumos, asteroīdu un zemei tuvo mākslīgo ķermeņu, tajā skaitā kosmisko atlūzu radiolokācijā, sevišķi lielas bāzes interferometrijas novērojumos - novērojot objektus ārpus Saules sistēmas.

Tai pat laikā, ņemot vērā to, ka RT-16 jaunā antena ir vieglāka nekā vecā, teleskops aprīkots ar jaunu, mūsdienīgu vadības un piedziņas sistēmu, kas spēj nodrošināt augstus antenas pagriešanas  ātrumus.

RT-16 būs iespējams izmantot arī kosmiskām telekomunikācijām un antena var kalpot kā Zemes bāzes stacija satelītu apkalpošanai.

Jaunās RT-16 antenas piegādi un abu radioteleskopu vadības piedziņas sistēmu modernizāciju nodrošināja Vācijas uzņēmums "MT Mechatronics GmbH". 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!