Foto: Arhīva foto
Visai iespējams, ka tuvāko gadu laikā Spīķeru kvartālā tiks atjaunota padomju gados nojauktā Sv. Nikolaja kapela. Par tās atjaunošanas ieceri paziņojis Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs pēc Maskavā piešķirtās Starptautiskā sabiedriskā pareizticīgo tautu vienotības fonda prēmijas saņemšanas.

Svētā Nikolaja pareizticīgo kapela Spīķeru kvartālā uzcelta 1884.gadā. Tā atradusies starp noliktavu ēkām pie Maskavas ielas, iepretim vietai, kur šobrīd atrodas tramvaja pietura "Turgeņeva iela" (spied šeit, lai redzētu vietu "Google Maps").

19. gadsimta beigās Krievijas Impērijā nāca modē būvēt tā saucamā Bizantijas stila kapelas, un šī bija viena no pirmajām tādām Rīgā.

Kapela bija neliela četrstūraina ķieģeļu ēka ar astoņstūrainu jumtiņu un arkveida ieeju pret Maskavas ielu. Portālā virs ieejas atradies Svētā Nikolaja attēls. Savukārt jumta korē atradās neliels "sīpols" un pareizticīgo krusts. Ēka bija bagātīgi rotāta ar profilētām ailēm, kā arī krustiem uz tās sienām. 

Pie spīķeriem jeb tirgus noliktavām kapela uzbūvēta, jo šeit savas preces turējuši daudzi krievu tirgotāji. Tāpat līdz ar tās tuvumu Daugavai, tajā iegriezušies jūrnieki, kuri piestājuši turpat pie Spīķeriem.

Vēlāk, kad ēkā novietota jaunavas Tihvinas ikona, tā pārdēvēta par Dievmātes Tihvinas kapelu. Šī ikona joprojām glabājoties kādā no Rīgas pareizticīgo dievnamiem.

Kapela šajā vietā atradās līdz pat 1959. gadam, kad tā tika nojaukta.

Vēstīts, ka no Maskavas un visas Krievijas patriarha Kirila rokām saņemto prēmiju 10 000 ASV dolāru vērtībā Ušakovs izpelnījies "par kristietības principu stiprināšanu sabiedrībā".

Tieši šī summa arī būšot sākuma kapitāls kapelas atjaunošanas iniciatīvai, paziņojis Rīgas mērs. Viņš arī atklājis, ka apņēmies meklēt domubiedrus, lai panāktu kapelas atjaunošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!