Foto: DELFI
Viduslaikos celtā Lielstraupes pils, kas 50 gadus bija pazīstama kā narkoloģiskās slimnīcas mājvieta, šogad beidzot ir pieejama apskatei jebkuram interesentam. Narkoloģiskā slimnīca 2017. gada nogalē ēku pameta, savukārt vietējā pašvaldība vēlas pili atjaunot un izveidot par aizraujošu tūrisma objektu.

Pērn noslēgusies gandrīz 10 gadus ilgā tiesāšanās starp Veselības ministriju un Straupes baznīcas draudzi par to, kam pieder ceļš starp baznīcu un pili un teritorija otrpus tam, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijas Juridiskās nodaļas vadītājs Raimonds Osis. Problēmu bija radījis tas, ka dabā pils un baznīca faktiski ir viena ēka, bet draudze nav piekritusi Valsts zemes dienesta noteiktajām zemes robežām. Šovasar beidzot pils īpašums ierakstīts Zemesgrāmatā, un ministrija ir gatava nodot Lielstraupes pili Pārgaujas novada pašvaldībai. Veselības ministrija vispirms plāno iekļaut Lielstraupes pili SIA "Lielstraupes pils" pamatkapitālā un tad to nodot novadam.

"Veselības ministrijai bija divas iespējas – pili pārdot vai atdot kādam citam apsaimniekošanā. Taču mēs negribējām būt tie, kas pārdod Lielstraupes pili. Tādēļ nolēmām to atdot pašvaldībai, kas vēlas tur saimniekot. Pils apsaimniekošana nepavisam nav mūsu lauciņš," norāda Osis. Lēmums par pils nodošanu pašvaldībai vēl tiks izskatīts Ministru kabinetā, ministrija gan vēl nezina, kad tas varētu notikt, jo īpašumam vēl jāpasūta vērtējums. Iespējams, tas varētu notikt šogad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!