Foto: LETA
Šobrīd notiek Rīgas 1. slimnīcas 8. korpusa rekonstrukcija, pārveidojot veco veļas māju un katlu māju par modernu operāciju bloku ar sešām operāciju zālēm, intensīvās terapijas nodaļu un sterilizācijas bloku, vēsta Rīgas dome. Atjaunotais korpuss būs aprīkots ar modernu medicīnas aprīkojumu.

2010. gadā Rīgas dome apstiprināja slimnīcas attīstības programmu. Tā paredzēja veikt ieguldījumus 17 miljonu latu apmērā, no kuriem 12 miljoni ir Rīgas domes investīcijas.

8. korpusa rekonstrukcijas darbus pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma veic "LNK Industries Partnership". Rekonstrukcijas kopējās izmaksas sastāda 5 208 616,07 eiro, no tām rekonstrukcijas darbi tiks veikti par 3 642 837,45 eiro, bet medicīnisko iekārtu aprīkojums tiks iegādāts par 1 565 778,62 eiro.

Rīgas 1.slimnīcas esošais ķirurģijas bloks ir vairāk nekā 100 gadus vecs un fiziski novecojis. Lai arī kopš 2010. gada tiek veiktas tikai plānveida operācijas, tās kļuvušas tehnoloģiski sarežģītākas, slimnīcā veikto operāciju skaitam ir pieaugoša tendence.

Rīgas 1. slimnīcas 8. korpusa ēkai ir divi virszemes stāvi un pagrabstāvs. Būves kopējā platība ir 3772,6 m2, ēkas būvapjoms 14300 m3.

Rekonstrukcijas darbi 8. korpusā paredz operāciju bloku un intensīvās terapijas nodaļu izbūvi, tās izvietojot ēkas pirmajā stāvā, tā nodrošinot ērtu piekļuvi pacientiem, tajā skaitā arī gulošiem pacientiem un ērtu šo abu bloku funkcionālu sasaisti. Operāciju blokā paredzētas sešas operāciju zāles un intensīvās terapijas blokā divas intensīvās terapijas palātas ar četrām gultas vietām katrā palātā.

Sterilizācijas bloks būs izvietots ēkas otrajā stāvā, ar pacēlāju palīdzību to ērti savienojot tieši ar operāciju bloku. Personālam atvēlēts ēkas pagrabstāvs, kur paredzēts izbūvēt atbilstošas slūžas ar ģērbtuvēm, dušas telpām un tualetēm, kā arī tehnisko telpu operāciju bloka apkalpojošām iekārtām.

Rekonstrukcijas darbos paredzēti arī elektroapgādes, ūdensapgādes un kanalizācijas, apkures, ventilācijas un aukstumapgādes, vājstrāvu sistēmas, ugunsdrošības risinājumi inženiertīklu izbūves darbi. Savukārt teritorijas labiekārtošanas darbi paredz transporta braukšanas zonas, stāvvietu, gājēju zonas un zaļās zonas ierīkošanas darbus.

Šī gada sākumā slimnīcas teritorijā tika pabeigta 22. korpusa renovācija un darbu tajā uzsāka ģimenes ārstu prakses. Ēkā ir atsevišķa reģistratūra, ģimenes ārstu kabineti ar blakus esošiem medmāsiņu kabinetiem, procedūru kabineti, telpa māmiņām ar bērniem. Būvniecības darbus pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma veica "Torensberg". Kopējās būvniecības darbu izmaksas ir 505 725,71 eiro.

"Ja vēl nesenajā pagātnē sabiedrībā bija diskusija par šīs slimnīcas turpmāko likteni, tad šobrīd slimnīcas vēsturiskie korpusi viens pēc otra tiek atjaunoti un tajos jau darbojas mūsdienu prasībām pilnībā atbilstoša medicīniskā aprūpe," saka Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Vienlaicīgi ar operāciju bloka renovāciju slimnīcas teritorijā tiek realizēts Klimatu pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) daļēji finansētais projekts "Kompleksi risinājumi siltumnīcefekta gāzu emisijas samazināšanai Rīgas pašvaldības "Rīgas 1.slimnīca" ēkās.

Tā ietvaros slimnīcas sešos divstāvu korpusos tiek siltinātas jumta konstrukcijas, sienas, cokoli un bēniņi, kā arī veikta ventilācijas sistēmas rekonstrukcija, logu nomaiņa, apkures sistēmas rekonstrukcija, u.c. renovācijas darbi. Kopējā projekta summa ir 1 595 918,83 eiro, no tiem KPFI finansējums ir 464 402,49 eiro, bet slimnīcas līdzfinansējums ir 1 131 516,34 eiro.

Rīgas 1.slimnīca ir vecākā ārstniecības iestāde Rīgā, tā sākusi darbu 1803.gadā. Kopš 2010. gada slimnīca darbojas kā ambulatora iestāde ar lielāko dienas stacionāru, kā arī maksas diennakts stacionāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!