Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Ādažu militārā bāze ir gatava uzņemt jauniešus, kurus Valsts aizsardzības dienestā (VAD) plānots iesaukt 2023. gada sākumā. Pirmie būs tie, kuri dienestam pieteiksies brīvprātīgi, un, kā stāsta viens no instruktoriem, laiks dienestā būs pielīdzināms augstas klases sportistu ikdienai. Portāls "Delfi" piedāvā ieskatu tajā, kas sagaida jauniesauktos.

Kazarmas, kurās uzņems VAD jauniesauktos, ir jaunas – karavīri tajās dzīvo vien trīs gadus. Kopumā ēkā var dzīvot aptuveni 450 karavīri, un šobrīd NBS ir gatavi tajās izmitināt ap 100 VAD pārstāvju.

Par tīrību un kārtību kazarmās rūpējas dienējošie. "Karavīri paši ir atbildīgi par tīrību, kārtību un infrastruktūru. Viņi to arī attiecīgi novērtē, nenolieto," atzīst NBS 2. mehanizētā kājnieku bataljona virsseržants Pēteris Muižnieks.

Viņš norāda, ka ir ieinteresēts, lai jaunieši pēc apmācībām VAD gribētu palikt dienestā: "Ja pirms 20 gadiem nebūtu bijis obligātais dienests, es nekad mūžā armijā nebūtu. Pēc tehnikuma bija iespēja dienēt, un man šeit vienkārši iepatikās," atzīst Muižnieks, minot, ka jauniešiem dienestā varētu iepatikties, un šobrīd viņi noteikti baidās no nezināmā. "Jauniešiem radīsim vislabākos apstākļus," min virsseržants.

Visbiežāk mācību diena aizsardzības dienestā iesauktajiem sāksies pusdeviņos no rīta un beigsies piecos vakarā. Izņēmuma gadījumi ir intensīvas apmācības mežā.

Ikdienā pēc mācībām karavīriem būs brīvais laiks, ko viņi varēs pavadīt pēc saviem ieskatiem. Brīvdienās VAD dienējošie dosies mājās.

11 mēnešu apmācībās VAD iesauktie apgūs iemaņas valsts aizsardzībā, un, kā paredz instruktori, spēs izpildīt karavīriem noteiktos fiziskos normatīvus.

Operatīvās un plānošanas pārvaldes priekšnieks, pulkvežleitnants Oskars Lejnieks atzīst, ka katram valsts iedzīvotājam ir jāvar aizstāvēt valsti, taču VAD ir pirmais solis, ieguldoties civiliedzīvotāju sagatavošanā tam: "Mēs viņus sagatavosim, lai viņi varētu spēt potenciālos valsts aizsardzības uzdevumus," min NBS pārstāvis.

Viņš min, ka dienas režīms būs pielīdzināms augstas klases sportistiem. "Nodrošināsim viņiem režīmu, disciplīnu, režīmu un pārtiku atbilstoši noteiktajiem standartiem," sacīja pulkvežleitnants.
VAD iesauktajiem būs tādi paši normatīvi kā profesionālā dienesta karavīriem, taču tie nav augsti, portālam "Delfi" norāda Lejnieks. "Nevajag baidīties, ka potenciālais karavīrs ir, piemēram, fiziski vājāks. To visu uztrenēsim, jo slodze tiks kāpināta pakāpeniski," sacīja Lejnieks.

Militārās bāzes sporta kompleksu vidēji dienā apmeklē ap 1000 cilvēku. Pieprasītākā vieta ir svaru zāle, atzīst sporta centra vietnieks Edgars Erts. Viņš norāda, ka karavīri sporta kompleksu apmeklē gan mācību ietvaros, gan brīvajā laikā. Ēkā ir astoņas zāles, kurās iespējams apgūt dažādākās sporta disciplīnas – boksu, alpīnisma sienu, komandu sportus.

Portāls "Delfi" arī ielūkojās militārās bāzes remontzonā jeb "militārajā autoservisā," kur tiek remontēti dažādākie transportlīdzekļi, piemēram, haubices.

Ikdienā aizsardzības dienestā iesauktie jaunieši varēs ēst militārās bāzes ēdnīcā, kas ir lielākā militārā ēdnīca Baltijā. Daļa karavīru izvēlas arī pasūtīt ēdienu piegādi no vietējiem uzņēmumiem.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Ādažu militārās bāzes ēdnīca.
Tāpat karavīrs žurnālistiem demonstrēja pārtikas, ko karavīri ēd āra apstākļos, uzsildīšanu. Parādot divu dažādu sauso uzturdevu sastāvu un uzsildīšanu, NBS pārstāvis Nauris Dorobļajs atzīst, ka jaunā paka ir daudz labāka par iepriekšējo – gan praktiskuma, gan sastāva dēļ. Sausās uzturdevas tiks piešķirtas arī VAD mācībās.

Kā vēstīts, Ministru kabinets atbalstīja Aizsardzības ministrijas priekšlikumu pakāpeniski ieviest VAD no 2023. gada līdz 2027. gadam.

Dienestu plānots izveidot ar 2023. gada 1. janvāri, pirmo iesaukumu pilnībā komplektējot no pilsoņiem, kuri tam pieteikušies brīvprātīgi, bet, sākot ar 2023. gada otro pusgadu, iesaucot pilsoņus obligātā kārtā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!