Foto: Aleksandrs Lebeds

Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē ir ierīkots masu vakcinācijas pret Covid-19 centrs, portālu "Delfi" informēja Rēzeknes pilsētas domes Komunikācijas nodaļas vadītājs Kārlis Pozņakovs.

Otrdien, 30. martā, Rēzeknes pilsētas dome pieņēma lēmumu par sadarbības lēmuma slēgšanu ar Veselības ministriju un Nacionālo veselības dienestu par Covid-19 vakcinācijas centra darbības nodrošināšanu. Ar centra darbību saistītie izdevumi sākotnēji tiks segti no pašvaldības budžeta līdzekļiem, kas saskaņā ar normatīvajiem aktiem tiks atlīdzināti no valsts budžeta līdzekļiem.

Izveidotas četras vakcinācijas plūsmas, kas atbilst Vakcinācijas projekta biroja izstrādātajām rekomendācijām un prasībām. Vakcinācijas jauda šajā punktā ir 3000 iedzīvotāju nedēļā, ar iespēju vakcinēšanas kapacitāti palielināt, informēja pašvaldībā.

Vakcināciju veiks četras Rēzeknes slimnīcas vakcinācijas brigādes, kuru sastāvā ir ārsts/ārsta palīgs, māsa un reģistrators, norādīja Pozņakovs.

Tāpat Rēzeknes slimnīca ir saņēmusi Veselības inspekcijas atzinumu, ka iekārtotais vakcinācijas punkts atbilst prasībām, un nekavējoties var uzsākt darbu.

Kā informēja pašvaldībā, sestdien, 3. aprīlī, plānots vakcinācijas punkta darbības izmēģinājums, kura laikā tiks pārbaudīta pacientu plūsma, vakcinācijas procesa raita norise, epidemioloģisko prasību nodrošināšana un citas procesa detaļas.

Punkta ierīkošanu koordinē SIA "Rēzeknes slimnīca".

Pieteikties vakcīnai var reģistrējoties vietnē "manavakcina.lv", zvanot pa tālruni 8989, norādot vēlamo vakcinācijas vietu. Šobrīd prioritāri vakcinējamās grupas ir personas vecumā virs 70 gadiem, kā arī personas ar hroniskām saslimšanām.

Jau ziņots, ka aprīļa sākumā Latvijā darbu uzsāks vairāki masu vakcinācijas centri. Tomēr Veselības ministrijā skaidroja, ka liela mēroga vakcinācijas centru darbība jāuzsāk brīdī, kad Latvijā saņemto vakcīnu apjoms ir lielāks nekā esošās Latvijā pieejamās vakcinācijas jaudas jeb 55 000 vakcinācijas reizes nedēļā.

Latvijā vakcinācijas nodrošināšanai būs pieejami trīs līmeņu centri. A līmeņa centru telpas pārsniedz 5000 kvadrātmetrus, tiem ir vismaz 180 autostāvvietas, kā arī noteikta pieejamība no šī gada aprīļa sākumā līdz augusta beigām. Latvijā šādi centri būs Rīgā, un abi – SIA "RTU-BT 1 (Ķīpsalas halle) un SIA "MORIENT IG" ("Atta Centrs") – ir izvēlēti pēc veiktās tirgus izpētes.

B līmeņa centru telpas ir vismaz 1500 kvadrātmetru lielas, ar vismaz 45 autostāvvietām, kā arī noteikta laika perioda pieejamība līdzīgi kā A līmeņa centriem. Latvijā šādi centri būs 10 pilsētās – Rīgā un deviņās citās Latvijas pilsētās: Cēsīs, Daugavpilī, Jelgavā, Jēkabpilī, Jūrmalā, Liepājā, Rēzeknē, Valmierā, Ventspilī. Centru konkrētas atrašanās vietas noteikušas pašvaldības.

C līmeņa centri Latvijā tiek veidoti sarunu rezultātā ar pašvaldībām, kas šobrīd vēl turpinās. Apstiprinājums par pilsētu iesaisti un jau izvēlētajām vietām ir Alūksnē, Bauskā, Jaunolainē, Kuldīgā, Madonā, Olainē, Salaspilī, Saldū, Siguldā, Talsos, Tukumā. Šīs pilsētas un vietas apstiprinātas, bet darbu sāks pēc vajadzības, kad vakcīnu apjoms un pieprasījums vakcinēties sasniegs ievērojamu apjomu šajās pilsētās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!