Foto: LETA

“Tikai īsts ļaunums var apzināti un mērķtiecīgi iznīcināt miljoniem savas valsts iedzīvotāju. Tikai tāpēc, ka tie pieder kādai tautai, runā kādā valodā vai nodarbojas ar kādu amatu. Taču brīvību un sapņus nevar nogalināt. Tie vienmēr uzvar cietsirdību un impēriskus murgus,” sestdien uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS).

Sestdien, 26. novembrī, pie okupācijas upuru piemiņas memoriāla "Vēstures taktils" Latvijā tika godināta Golodomora 90. gadskārta, pieminot 1932. – 1933. gadā padomju varas mākslīgi izraisītā lielā bada upurus, kuru skaits mērāms miljonos.

Kā portāls "Delfi" uzzināja Saeimas Preses dienestā, Saeimas priekšsēdētājs atsaucās uz ASV prezidenta Ronalda Reigana teikto, kurš 1983. gadā nodēvēja Padomju Savienību par Ļaunuma impēriju.

"Tas attiecināms gan uz to režīmu, kas izraisīja badu, gan uz mūsdienu Krieviju, kas uzbrukusi brīvai, neatkarīgai kaimiņvalstij. Nevēloties pieļaut, ka cilvēki var brīvi elpot, runāt savā valodā un sapņot savus sapņus," sacīja Smiltēns.

Arī latvieši šo ļaunumu ir pieredzējuši, un tāpēc varbūt labāk par visiem saprot Ukrainas cilvēku sāpes. Esmu lepns, ka mana valsts jau 2008. gadā atzinusi Golodomoru par staļiniskā režīma apzināti īstenotu teroru pret Ukrainas tautu, pauda Saeimas priekšsēdētājs.

Pasākumu Golodomora upuru piemiņai rīkoja Ukrainas vēstniecība Latvijā sadarbībā ar Latvijas Okupācijas muzeju, norāda Saeimas preses dienestā.

Savukārt Latvijas Ukraiņu kongresa priekšsēde Jana Streleca portālam "Delfi" papildināja, ka visa pasākuma – gan ekumeniskā aizlūguma Sv.Pētera baznīcā, gan gājiena no Reformācijas laukuma līdz Okupācijas muzejam, gan piemiņas pasākuma pie Vēstures taktīlas idejas autori un organizētāji ir biedrība "Latvijas ukraiņu kongress" sadarbībā ar nodibinājumu "Sv.Pētera baznīcas nodibinājums" un Rīgas pilsoniskajiem aktīvistiem.

Ukrainas vēstniecība Latvijā Holodomora piemiņas pasākuma organizācijā iesaistījusies no 22. novembra un ir uzskatāma par līdzorganizatoru daļā pie Vēstures taktīlas, viņa piebilda.

Līdz ar to pasākumus organizējuši biedrība "Latvijas ukraiņu kongress" sadarbībā ar nodibinājumu "Sv.Pētera baznīcas nodibinājums", Rīgas pilsoniskajiem aktīvistiem un Ukrainas vēstniecību Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!