Foto: LETA
Latvijā ir saņemtas pirmās "Moderna" vakcīnas pret Covid-19, portālu "Delfi" informēja Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

Piegāde Latvijā ienākusi otrdien ap pulksten 17.30

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē otrdien, 12. janvārī, Veselības ministrijas (VM) parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP) atklāja, ka paredzēts saņemt 1200 "Moderna" vakcīnas devas.

Savukārt 25. janvārī Latvija varētu saņemt nākamo "Moderna" vakcīnu kravu ar 2000 vakcīnu devām. Tomēr, kā norādīja Dūrītis, šī piegāde vēl nav apstiprināta.

Vakcīnas tika piegādātas kompānijai SIA "Vakcīna", kas dibināta 2001. gada 26. jūnijā un 8. augustā saņēmusi licenci zāļu lieltirgotavas atvēršanai. Uzņēmums dibināts ar mērķi sniegt Latvijas tirgū specifisku pakalpojumu – vakcīnu piegādi medicīnas iestādēm – ģimenes ārstu praksēm, veselības centriem, aptiekām, slimnīcām, teikts uzņēmuma mājas lapā.

"Lursoft" datubāzē pieejamā informācija liecina, ka uzņēmuma valdes locekle ir Ilze Toka. "Vakcīnas" lielākais īpašnieks ir 2001. gadā reģistrētais farmaceitisko izstrādājumu vairumtirgotājs SIA "Arbor Medical korporācija", kam pieder 85,71% uzņēmuma kapitāla, bet 14,28% īpašnieks ir Aksels Roshofs. "Lursoft" dati liecina, ka 2019. gadu uzņēmums noslēdzis ar 6,53 miljonu eiro apgrozījumu, bet tā peļņa bijusi 424 312 eiro.

Jau ziņots, ka pirmdien kopumā Latvijā pret Covid-19 vakcinēti 1312 cilvēki, pirmoreiz pārsniedzot 1000 vakcinēto dienas laikā, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotie dati. Iepriekš lielākais vienā dienā pret Covid-19 vakcinēto skaits bija 9. janvārī, kad vakcīnu saņēma 901 cilvēks.

Pēdējā diennaktī veikti 12 516 Covid-19 testi, reģistrēti 878 jauni saslimšanas gadījumi, kā arī saņemt ainformācija par 18 mirušajiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Kā ziņots, Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) 21. decembrī paziņoja, ka apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu Eiropas Savienībā (ES). 26. decembrī Latvija saņēma pirmo kravu ar 9750 farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 devām.

28. decembrī Latvijā sākta vakcinācija pret Covid-19, kā pirmajiem to saņemot veselības aprūpes darbiniekiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem slimnīcās, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem.

Trešdien, 6. janvārī, EZA apstiprināja arī "Moderna" vakcīnu. ASV kompānijas "Moderna" izstrādātā vakcīna izmēģinājumos parādīja 94,1% iedarbīgumu.

Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinēs medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!