Foto: LETA
Piektdien, 18. oktobrī, virs Latvijas Okupācijas muzeja, kas atrodas Rīgā, Strēlnieku laukumā 1, jumta tika pacelts spāru vainags.

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes locekle Kitija Gruškevica norāda, ka tas simbolizē nozīmīga būvniecības posma – jumta konstrukciju – pabeigšanu.

Šobrīd "Nākotnes namā" paveikti apmēram 80%, savukārt vecajā muzeja daļā – apmēram 20% nesošo konstrukciju būvdarbu.

Latvijas Okupācijas muzeja pārbūves projektā "Nākotnes nams" saglabāta latviešu arhitekta Gunāra Birkerta ideja – 2001. gadā dāvinātās Okupācijas muzeja pārbūves skices. Muzeja jaunā koncepcija paredz 1970. gadā būvēto ēku papildināt ar baltu piebūvi un stikla sienu, kā arī piešķirt muzejam mūsdienu funkcionalitāti.

Vienlaikus ar muzeja pārbūvi un "Nākotnes nama" būvniecību jaunajai ēkai Strēlnieku laukumā uz Daugavas pusi piekļausies arī padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāls – mākslas objekts "Vēstures taktīla". Memoriāla ideja ir pieminēt tautas upurus, iesaistot pilsētas ikdienas dzīvās skaņas piemiņas kompleksa funkcijās un arhitektoniskajā formā. Tas ir simbolisks apliecinājums saiknei starp šodienu un mūsu tautas skumjākajiem vēstures brīžiem. Memoriāla būvniecību plānots sākt jau šoruden.

Pārbūves laikā Okupācijas muzejs un tā patstāvīgā ekspozīcija atrodas Rīgā, Raiņa bulvārī 7.

Plānots, ka pēc ēkas pārbūves muzejs tā vēsturiskajās telpās Strēlnieku laukumā varētu atgriezties 2020. gada vasarā.

Kopumā Latvijas Okupācijas muzeja pārbūvei un padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa izveidei Kultūras ministrija piesaistījusi valsts budžeta finansējumu – 8,9 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!