Foto: DELFI
Cīņās par Latvijas brīvību kritušo karavīru piemiņas dienu – Lāčplēša dienu – šogad 11. novembrī visā Latvijā atzīmē mierīgi, 11. novembra krastmalu ceturtdienas vakarā izgaismojot ar svecītēm un dodoties prom.

Lāčplēša dienu Latvijā atzīmē par godu neatkarīgās Latvijas armijas uzvarai pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919. gada 11. novembrī.

Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 9. novembrī un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11. novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus, no kuriem 57 bija virsnieki.

Latvijas Brīvības cīņas – cīņas par Latvijas valsts neatkarību – ilga no 1918. gada 18. novembra, kad tika proklamēta Latvijas Republika, līdz 1920. gada 11.augustam, kad tika noslēgts Latvijas – Krievijas miera līgums.
Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju valstī un izsludināto mājsēdi, Rīgā šogad nenotika Lāčplēša dienai veltīti klātienes koncerti, taču par godu 11.novembrim pašvaldība ir atbalstījusi vairāku kultūras pasākumu norisi tiešsaistē, informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.

Rīgā iedzīvotāji aicināti valsts svētkus pavadīt veselībai drošā veidā - ģimenes lokā savās mājās, baudot kultūru bez maksas tīmeklī, vai pastaigās pa pilsētu tuvinieku lokā, aplūkojot svētku noformējumu Rīgas pilsētvidē. Šogad pilsētas noformējumā ierasto sarkanbaltsarkano karogu izvietojumu papildina laikmetīgā māksla un gaismas instalācijas.

Kā portālam "Delfi" atgādina Valsts policijā, līdz 15. novembrim valstī ir spēkā mājsēde un pastiprināti drošības pasākumi.

Policija aicina svētkus svinēt fiziski attālināti, nedoties uz krastmalu vai citām publiskām vietām, kur ierasti šajā dienā pulcējas liels skaits cilvēku. Tā vietā cilvēki aicināti godināt un pieminēt Latvijas brīvības cīnītājus mājās, individuāli iededzot svecīti, piemēram, savā dzīvesvietas logā uz palodzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!