Foto: "Leģenda"
Militārās arheoloģijas un meklēšanas klubs "Leģenda" sestdien, 13. aprīlī, atradis Otrā pasaules kara laikā pazudušo Subates Romas katoļu baznīcas zvanu, liecina biedrības publicētā informācija.

Otrā pasaules kara laikā, vāciešiem atkāpjoties, tie ņēmuši līdz arī metālu militārās ražošanas vajadzībām. Tolaik, to uzzinot vietējiem, tie naktī paslēpuši baznīcas zvanu. Kopš tā laika bijis palicis tikai stāsts, taču tagad zvans atrasts. Tas tika izrakts zem kādas Subates baznīcas telpas dēļiem.

Biedrības vadītājs Tālis Ešmits sarunā ar portālu "Delfi" stāsta, ka par aptuveno zvana atrašanās vietu pastāstījis kāds vietējais subatnieks, kurš 1943. gadā par notikušo zinājis, jo pats palīdzējis zvanu nostiept lejā.

"Tagad kungam jau gadi, bet vēl aizvien atcerējās, kā pats kāpis augšā pēc zvana. Pats bijis puika, tāpēc, kad nokāpis, pieaugušie likuši doties prom, lai viņš neredz, kur tieši zvans norakts. Tas tā, tīri arī zēna paša drošībai. Padomju laikos zvans pasūtīts jauns, īsti nav bijusi arī situācija, lai šo censtos atšķetināt. Viņš mums aptuveni norādīja, kur, viņaprāt, varētu būt rakts, netālu arī atradām pavāju signālu, kas izrādījās īstā vieta," viņš sacīja.

Ešmits stāsta, ka baznīca bijusi pretimnākoša un šķēršļus meklējumiem neesot likusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!