Foto: LETA

Sestdien, 30. aprīlī, visā Latvijā norisinājās vides sakopšanas akcija "Lielā talka", kurā piedalījies gan valsts pirmais pāris Valsts prezidents Egils Levits un viņa kundze Andra Levite, gan arī Rīgas mērs Mārtiņš Staķis.

Kā portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā, Leviti kopā ar Valsts prezidenta kancelejas kolektīvu un Latvijas Paralimpisko komiteju šodien talkoja Bišumuižā, lai sakoptu zemesgabalu, kurā iecerēta Latvijas Paralimpiskā sporta centra būvniecība.

Talkas patrons Levits sestdienas rītā atklāja šo akciju, sakot, ka "mūsdienās cilvēce ir uzvarējusi pār dabu, tāpēc mums par to ir jārūpējas, lai tā neizzūd. Tas ir mūsu ētiskais uzdevums, ko varam šodien visi kopā pildīt". Viņš arī izteicies, ka talkošana savā ziņā pieder pie latvietības, ko apstiprina arī Satversmē rakstītais: katra cilvēka pienākums ir rūpēties par dabu un vidi.

"Ja mēs ieskatāmies mūsu tautas vēsturē, folklorā un kultūrā, cilvēki vienmēr ir gājuši cits citam palīgā talkot uz lauka. Tā ir mūsu tradīcija, ko esam nesuši arī pasaulē – jau vairāk nekā 150 valstīs ir iesakņojusies mūsu talkošanas kustība. Ar šo kustību mēs dodam savu pienesumu citām tautām, lai tās vairāk rūpējas par savu vidi un dabu. Tas ir Latvijas ieguldījums pasaulē," teicis Levits.

Savukārt Latvijas paralimpiskās kustības patronese Andra Levite uzsvēra, ka "paralimpieši mums atkārtoti pierāda: ja grib, tad var. Tādēļ aicinu šodien ne tikai sakārtot dabu un vidi, bet arī izjust kopības sajūtu. Izbaudiet šo dienu! Ja tiešām mīl Latviju ar sirdi un prātu, to nepiemēslo ar atkritumiem tiešā un pārnestā nozīmē."

SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) Komunikācijas nodrošinājuma nodaļas vadītāja Una Grenevica portālu "Delfi" informēja, ka RNP darbinieki kopā ar savām ģimenēm un Rīgas mēru Mārtiņu Staķi talkojuši Grāpju pussalā.

Foto: Publicitātes foto

Pēc viņas sniegtās informācijas, šogad talkā piedalījās ap 200 RNP darbinieku kopā ar savām ģimenēm.

Grenevica akcentēja, ka sestdien, sakopjot Grāpju pussalu, RNP kolektīvs ne tikai piepildījis ap 300 talkas maisu, bet šo materiālu arī sašķirojis, tādejādi rūpējoties, lai mazāk atkritumu gulstas atkritumu poligonā. Sašķirotajiem atkritumiem var sniegt otru dzīvi, tādejādi taupot resursus un domājot par ilgtspējību, viņa piebilda.

Foto: Publicitātes foto

Kā ziņots, šogad Lielā talka svin apaļu jubileju. Ikgadējam tīrīšanas notikumam aprit 15 gadi.
Latvijas nevalstiskās kustības "Lielā Talka" pārstāve Jana Kralliša portālam "Delfi" pastāstīja, ka šogad pieteiktas aptuveni 1000 talkas, tostarp arī individuālās – solo talkas.

Iesaistījušās pilnīgi visas Latvijas pašvaldības, izņemot Ogres novadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!