Foto: LETA
Latvijā šonedēļ oficiālā vizītē ieradies Lielbritānijas parlamenta Pārstāvju palātas priekšsēdētājs Džons Berkovs.

Trešdien viņš tikās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS). Kā portālu "Delfi" informēja Ministru kabineta Preses dienestā, tikšanās laikā Kučinskis uzsvēris, ka arī pēc Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) jeb Brexit svarīgi uzturēt tikpat ciešas attiecības, īpaši, politiķu starpā, kā tas ir bijis līdz šim – Lielbritānija ir svarīgs Latvijas partneris ar nozīmīgu lomu mūsu valsts vēsturē kopš mūsu valsts dibināšanas.

Latvija uzskata, ka vērtīgs ir arī dialogs daudzpusējā – Baltijas valstu, Ziemeļvalstu un Apvienotās Karalistes formātā. Apvienotajā Karalistē dzīvo ap 100 000 Latvijas valstspiederīgo, kas ir lielākā ārpus Latvijas dzīvojošo tautiešu kopiena.

Šī kopiena dod būtisku pienesumu gan Apvienotās Karalistes, gan Latvijas ekonomikai, starpkultūru sakariem, kontaktiem starp cilvēkiem.

Ministru prezidents akcentēja, ka Latvijai ir svarīgas šo Lielbritānijā dzīvojošo Latvijas kopienas cilvēku tiesības. Tāpat Lielbritānija ir nozīmīgs Latvijas tirdzniecības partneris, ko apliecina stabili tirdzniecības kopapjoma rādītāji.

Neskatoties uz Brexit procesu, pēc pagājušā gada deviņu mēnešu datiem preču tirdzniecības apgrozījums palielinājies par 21 %. Latvijā ir arī nozīmīgas Lielbritānijas investīcijas – ir veiksmīga Latvijas un Lielbritānijas uzņēmumu kopuzņēmumu sadarbība, tomēr investīciju piesaistes jomā noteikti ir iespējas paplašināt sadarbību.

Trešdien Lielbritānijas parlamenta Pārstāvju palātas spīkers piedalījās ziedu nolikšanas ceremonijā pie Brīvības pieminekļa, kā arī apmeklēja Latvijas Okupācijas muzeju.

Tāpat Berkovs kopā ar Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci (NA) apmeklēja Latvijas Nacionālo bibliotēku, kur pasniedza dāvinājumu, papildinot Tautas grāmatu plauktu ar izdevumu, kurā pašrocīgi ierakstīts veltījums Latvijai simtgadē.

Lielbritānijas parlamenta Pārstāvju palātas spīkers arī lasīs lekciju Latvijas Universitātē un piedalīsies diskusijā ar studentiem.

Plānots, ka Berkovs ceturtdien, 15. februārī, Saeimas sēdē uzrunās deputātus no parlamenta tribīnes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!