Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

NATO Gaisa spēku pavēlniecības rīkoto mācību "Ramstein Dust II-17" laikā Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Aviācijas bāzē Lielvārdē izvietotie NATO pārvietojamā Gaisa operāciju vadības un kontroles centra speciālisti pilnveido savas prasmes gaisa telpas uzraudzībā, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijas pārstāve Vita Briže.

Mācībās tiek pilnveidotas spējas izvērst centra darbību ārpus tā pastāvīgā izvietojuma Ziemeļitālijā, kā arī sekmēta gaisa spēku integrācija kopējā Baltijas un Polijas bruņoto spēku komandvadības struktūrā.

Mācībās piedalās ap 100 gaisa telpas uzraudzības un kontroles speciālistu, kuri, pieslēdzoties Baltijas Gaisa telpas novērošanas tīklam, veic gaisa telpas uzraudzību.

Atbalstu Baltijas gaisa telpas reālās situācijas novērošanā sniedz Itālijas Gaisa spēki, kas mācību laikā Liepājā izvietojuši radaru vienību un pārvietojamo radaru TPS-77.

"Ramstein Dust II-17" norisē piedalās arī NATO pārvietojamā Gaisa operāciju vadības un kontroles centra speciālisti, nodrošinot gaisa operāciju vadības un kontroles apmācību Baltijas Apvienotajā kontroles un ziņošanas centrā Karmelavā, Lietuvā un Polijas Gaisa operāciju vadības centrā Varšavā.

Mācībās iesaistītas arī Baltijas valstīs un Polijā izvietotās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas, sekmējot sauszemes un gaisa spēku savstarpēju savietojamību un sadarbību.

Latvijas bruņotie spēki mācībās "Ramstein Dust II-17" sniedz uzņemošās valsts atbalstu.

Kopš NATO pārvietojamā Gaisa operāciju vadības un kontroles centra izveides 2014. gadā mācības "Ramstein Dust" notiek regulāri – divas reizes gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!