Foto: facebook.com/zigmars.liepins.5

No Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) ēkas fasādes sākuši krist apmetuma gabali, sociālajā vietnē "Facebook" ziņo LNOB vadītājs Zigmārs Liepiņš.

Šīs ziņas izplatīšanu šādā veidā viņš pamato ar to, ka "sociālie tīkli ir vienīgā vieta, kur pateiktais var atrast dzirdīgo".

Saskaņā ar Liepiņa vēstīto pirms dažām dienām no "Baltā nama" sākuši krist ķieģeļu un apmetuma gabali. Laimīgā kārtā neviens cilvēks nav cietis. Notikušais fiksēts fotogrāfijās, bet bojātā fasādes daļa apvilkta ar zaļu sietu, lai birstošais apmetums neapdraudētu garāmgājējus.

LNOB vadītājs nosūtījis fotogrāfijas Kultūras ministrijai, kas ir LNOB kapitāldaļu turētāja, un Rīgas domei, kas ir ēkas īpašniece. Vizuālā liecība nosūtīta arī kultūras ministrei Dacei Melbārdei (NA) un Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) un viņa vietniekam Andrim Amerikam (GKR).

Liepiņš gan atzīst, ka līdz šim neviena no atbildīgajām iestādēm nav painteresējusies par situāciju vai piedāvājusi rīcības plānu.

Kā liecina operas interneta vietnē publicēts pērnā gada pavasarī veiktas tehniskās apsekošanas protokols, pēdējā ēkas rekonstrukcija notikusi 2001. gadā. Atzinumā secināts, ka būvei nepieciešami dažādi uzlabojumi, tostarp fasādes remonts.

Līdz šim gan lielāku vērību izpelnījusies nepiemērotā operas kases būve, ūdens pilēšana piebūves gaiteņos un nepiemērotā ventilācija.

Situāciju portālam "Db.lv" Kultūras ministrijas pārstāve Lita Kokale komentējusi, skaidrojot, ka ēkas uzturēšana ir Rīgas domes pienākums. Dome remontdarbus sedz no LNOB noteiktās nomas maksas, bet, lai segtu nomas maksājumus, ministrija operai ik gadu piešķir papildu valsts budžeta finansējumu. 2015. gadā nomas maksa bijusi 88 437 eiro apmērā, bet, sākot ar 2016. gadu – 374 258 eiro. Nomas maksas paaugstinājumu Rīgas pašvaldība pamatojusi tieši ar nepieciešamību remontēt LNOB ēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!