Foto: Drošības policija

Ceturtdien Lucavsalā un citviet Rīgā notika Drošības policijas (DP) organizētas pretterorisma mācības "Pūlis 2018", kurā izspēlēja vērienīgu teroraktu un bruņotu uzbrukumu pilsētā, portālu "Delfi" informēja DP.

Atšķirībā no iepriekšējo gadu pieredzes, šogad, ņemot vērā tendences citās Eiropas valstīs, tika pārbaudītas pretterorisma pasākumos iesaistīto dienestu un institūciju reaģēšanas spējas gadījumā, kad noticis kombinēts uzbrukums cilvēku masveida pulcēšanās objektam ar automašīnas iebraukšanu cilvēku pūlī un tam sekojošu bruņotu uzbrukumu pilsētā, kā rezultātā ir gan bojā gājušie, gan cietušie, norāda DP.

Mācībās tika īstenots plašs pretterorisma pasākumu komplekss, kas ietvēra pretterorisma darbībās iesaistīto institūciju apziņošanu, personāla un tehnikas ierašanos un izvietošanos notikuma vietā, informācijas par apdraudējumu iegūšanu un analizēšanu, lēmumu pieņemšanu un koordinēšanu, medicīniskās palīdzības sniegšanu, kā arī izmeklēšanas darbību veikšanu.

Izspēlējamais scenārijs ļāva pārbaudīt gan iesaistīto institūciju spējas reaģēt teroristu uzbrukuma gadījumā, gan savstarpējo sadarbību šādu incidentu laikā. Šogad mācību scenārijā būtisks akcents tika likts, pirmkārt, uz dienestu reaģēšanas spēju pārbaudi, ierašanos notikuma vietā un pirmās palīdzības sniegšanu, otrkārt, uz procesuālajām darbībām, to koordinēšanu starp iesaistītajām institūcijām, sākotnējo izmeklēšanas darbību veikšanu, kā arī pierādījumu nostiprināšanu.

Mācībās piedalījās DP, Valsts policijas, Rīgas pašvaldības policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Nacionālo bruņoto spēku, Valsts robežsardzes, Ārlietu ministrijas un Ģenerālprokuratūras pārstāvji. Cietušo lomās iejūtas Valsts policijas koledžas kadeti.

DP izsaka pateicību visām mācībās iesaistītajām institūcijām, kā arī vairāk nekā 300 mācību dalībniekiem individuāli par profesionālo attieksmi un ieguldījumu mācību norisē, un attiecīgi arī Latvijas pretterorisma sistēmas stiprināšanā. Tāpat DP izsaka pateicību arī iedzīvotājiem par izpratni mācību norises laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!