Foto: DELFI
Trešdien, 15. decembrī, pie Zemkopības ministrijas (ZM) pulcējās aptuveni 20 dzīvnieku tiesību aizstāvji, piketējot pret plānoto 20 miljonu eiro kompensāciju, ko ZM paredzējusi piešķirt Latvijas lielākajai zvēraudzētavai SIA “Baltic Devon Mink” par aptuveni 100 000 ūdeļu likvidēšanu. Zvērus plānots likvidēt, lai mazinātu iespēju, ka audzētavā rodas milzu Covid-19 perēklis un jauni vīrusa paveidi.

Piketā pie ministrijas bungu ritmu starp saukļiem sita biedrības "Dzīvnieku brīvība" biedrs Toms Burāns, kurš uz galvas bija uzlicis paštaisītu pelēku lapsas masku no papīra.

Ņemot vērā valstī noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības, piketā sapulcējās aptuveni 20 cilvēki. Piketētāji izkliedza tādus saukļus kā "Gerhard, attopies! Kompensēt ir pilnīgs sviests", "Gerhard, labāk padomā, mocītājiem nemaksā!", "Labrīt, sirdsapziņa!" un "Likumpārkāpējiem nē!".

Piketa dalībnieki rokās turēja plakātus, uz kuriem bija rakstīts: "Nedīrājiet nodokļu maksātāju naudu!", "Zvēraudzētāju savārīto putru, lai viņi strebj to paši!", "Kažokādas pagātnē!", "Nodīrās zvērus, nodīrās valsti", "Kāpēc man jāmaksā par jūsu nolaidību".

Piketu rīkoja biedrības "Dzīvnieku brīvība". Sākotnēji pasākuma mērķis bija likvidēt Covid-19 infekcijas perēkli uzņēmuma SIA "Baltic Devon Mink" ūdeļu audzētavā, kur 1. decembrī, pēc ZM sniegtās informācijas, audzēja vairāk nekā 100 000 ūdeles.

Taču dienu pirms piketa biedrības piketam izvirzītais mērķis mainījās, jo ZM pavēstīja, ka ir sagatavojusi Ministru kabineta lēmuma projektu par konkrētajā ūdeļu novietnē esošo dzīvnieku likvidāciju. Kompensācija uzņēmumam, pēc ministrijas aplēsēm, būtu ap 20 miljoniem eiro.

Biedrības "Dzīvnieku brīvība" vadītāja Katrīna Krīgere portālam "Delfi" teica, ka trešdien biedrības un tās domu biedri piketēja, lai panāktu, ka uzņēmums "Baltic Devon Mink" nesaņem 20 miljonu eiro kompensāciju, jo tā ir pārlieku liela.

Krīgere zināja teikt, ka Spānijā likvidēta ūdeļu ferma, kurā mitinājās aptuveni 100 000 zvēru, saņēma pusotru miljonu eiro lielu kompensāciju.

"Mūsuprāt, šis ZM priekšlikums ir pilnīgs absurds, un tas ir necienīgs mēģinājums apzagt Latvijas sabiedrību, lai stutētu noziedzīgu ārzemju biznesu, kas pārkāpa noteikumus, paši savas nolaidības dēļ pieļāva šīs infekcijas perēkļa rašanos," teica Krīgere.

Runa ir par biedrības veikto pētījumu "Dzimis zvēraudzētavā". To īstenojot, aktīvists Gatis iefiltrējās darbā zvēraudzētavā. Viņš novēroja, ka darba vietā Covid-19 drošības pasākumus bieži neievēro, piemēram, nevelk sejas un deguna maskas. SIA "Baltic Devon Mink" gan iepriekš portālam "Delfi" norādīja pretējo. Vairāk par pētījumu "Dzimis zvēraudzētavā" var lasīt šeit.

Piketētājs Ivars pie ministrijas trešdien bija, gan lai mudinātu atbildīgās iestādes nepiešķirt zvēraudzētavai 20 miljonu kompensāciju par ūdeļu likvidēšanu, gan arī, lai turpinātu biedrības "Dzīvnieku brīvība" iesākto cīņu, lai panāktu kažokzvēru audzēšanas aizliegumu Latvijā. "Tas viss ir saistīs. Saukļos viss arī ir pateikts," portālam "Delfi" teica Ivars.

Viena no protesta dalībniecēm Anete Konste portālam "Delfi" atzina, ka trešdien piedalījās piketā, lai panāktu, ka SIA "Baltic Devon Mink" nesaņemtu 20 miljonu eiro kompensāciju par ūdeļu likvidēšanu. Viņa papildināja, ka ir biedrības "Dzīvnieku brīvība" biedre un arī iepriekš piedalījusies tās rīkotajās akcijās. Viņa bija arī viena no dalībniecēm akcijā "Mēnesis sprostā". Vairāk par šo akciju var lasīt šeit.

Krīgere, jautāta, kā, viņasprāt, ZM lēmuma projekts ietekmētu "Baltic Devon Mink" tālāko darbību, atbildēja: "Šis viņiem varētu būt kā atbalsts, lai nākotnē savu darbību varētu pastiprināt. Kādu signālu Zemkopības ministrija raida citām zvēraudzētavām Latvijā, kur fermās pagaidām vēl nav šīs infekcijas? Signāls, manuprāt, ir ļoti skaidrs – pārkāpiet biodrošību, ievazājiet vīrusu un tad ministrija jūs par to dāsni apbalvos."

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA) piketētājiem neatsaucās un pie viņiem neiznāca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!