Foto: Publicitātes foto

Šonedēļ no Papes dabas parka izvestas vairāk nekā 100 tonnas padomju armijas pamesto riepu, portālu "Delfi" informēja Dabas aizsardzības pārvalde (DAP).

Savāktās riepas nodotas utilizācijai, taču piesārņojums dabas parkā joprojām ir palicis, norādīja DAP.

"Diemžēl arī pēc talkām dabas parkā piesārņojums vēl ir palicis un, piesaistot daudz plašākus resursus, jādomā, kā teritoriju sakopt. Armijas atkritumu vākšana nav Dabas aizsardzības pārvaldes uzdevums, taču, rūpējoties par dabas teritoriju sakoptību un vides tīrību, uzņēmāmies iniciatīvu iesākt darbus," komentēja DAP ģenerāldirektors Juris Jātnieks.

Liela daļa riepu bija nogrimušas ezerā un apaugušas ar ūdensaugiem. Citas bija novietotas meža ielokā un paguvušas apaugt ar niedrēm, krūmiem un pat kokiem.

Kopumā talkā izvāca apmēram 1300 smagās tehnikas un aviācijas riepas, kuras uzņēmums "Eko Kurzeme" aizveda utilizēt.

DAP skaidroja, ka piesārņojums Papes dabas parkā radās padomju gados, kad armija no riepām šeit būvēja mērķus un maketus, ko izmantoja mācībās un pameta. Risinājumu riepu izvešanai DAP sāka meklēt pērn, kad pārņēma ezeru savā pārziņā.

Dabas parka "Pape" teritorijā atrodas unikālas dabas ekosistēmas, skaistas ainavas un interesantas apskates vietas, atgādina DAP. Piemēram, Baltijas jūras piekraste ar kāpām, Papes ezers, Nidas augstais purvs, savvaļas zirgi un tauri, kuri nogana Latvijā reti sastopamās dabiskās palieņu pļavas.

Starp Papes ezeru un jūru ir viena no lielākajām putnu migrācijas vietām Latvijā. Rudeņos šeit darbojas vienīgā caurceļojošo putnu novērošanas stacija Latvijā, kur ornitologi uzskaita un gredzeno gājputnus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!