Foto: LETA
Rīgas domes (RD) Īpašuma departaments par 120,9 tūkstošiem eiro piespiedu kārtā nojauks trīs graustus Rīgā, pastāstīja departamenta sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Baiba Gailīte.

"Atbilstoši pašvaldības pieņemtajiem lēmumiem tiks veikti ēku piespiedu sakārtošanas darbi - demontējot būves līdz ēkas pamatiem. Pēc šo darbu pabeigšanas, šim mērķim iztērētie pašvaldības līdzekļi, normatīvo aktu kārtībā tiks piedzīti no nekustamo īpašumu īpašniekiem," sacīja Gailīte.

Piespiedu kārtā plānots nojaukt ēkas Rīgā, Juglas ielā 9, Brīvības ielā 78A un Krišjāņa Barona ielā 88A.

RD Īpašuma departamenta izsludinātajā iepirkuma konkursā starp diviem pretendentiem uzvarēja un ēku nojaukšanu veiks uzņēmums "E Būvvadība".

Divi no graustiem, ko plānots jaukt nost, jau izsenis ir populāri rīdzinieku starpā. Tostarp grausts, kas atrodas iepretim Dailes teātrim, Brīvības ielā 78a.

Kā liecina RD Īpašuma departamenta publicētās fotogrāfijas, šim ar reklāmas plakātu apjoztajam graustam nav pat jumta, savukārt viena no ēkas sienām balstās pret Rīgas 22.vidusskolu.

Kā raksta Raimonds Zalcmanis grāmatā "Nezināmā Rīga", ēka savulaik bijusi rūpnieka Kārļa Mindela, vēlāk viņa mantinieku īpašums. Līdz 20.gadsimta 30.gadiem šajā gruntsgabalā darbojās 1849.gadā dibinātā AS "Mündel un Ko" tabakas fabrika.

20. un 30.gados tur atradās arī 1909.gadā dibinātā konfekšu un šokolādes fabrika "Prosvet", skārda apstrādāšanas fabrika "J.Farbmans un dēls", kā arī Jāņa Menteļa aptieku kartonāžas fabrika.

Savukārt otrs rīdzinieku starpā labi zināmais grausts atrodas Krišjāņa Barona ielā 88. Kopš 90.gadiem nepabeigtā būve ieaugusi krūmos, turklāt nelieli kociņi jau vairākas sezonas aug pat uz tās jumta.

Tirdzniecības centra "Bērnu pasaule" tuvumā esošajam nepabeigtajam namam regulāri tiekot ar papi un dēļiem noslēgtas ieejas, taču tās atkal un atkal tiekot atlauztas, iepriekš vēstīja portāls "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!