Foto: F64

Lai gan Lielā talka oficiāli jau noslēgusies pulksten 15:00, sakopšanas un labiekārtošanas darbi visā Latvijā vēl turpinās un iedzīvotāju aktivitāte šogad bijusi lielāka nekā pērn, portālu "Delfi" informēja Lielās talkas pārstāve Madara Laicāne.

Līdz talkas oficiālajam noslēgumam ir apkopota informācija par vairāk nekā 100 000 talcinieku, tomēr ļoti lielā daļā reģistrēto talkošanas vietu darbi vēl turpinās, tādēļ precīzāka informācija par dalībnieku skaitu tiks sniegta tikai pēc to noslēguma.

Ir liels gandarījums par iedzīvotāju lielo aktivitāti! Paldies, visiem talkotājiem par aktīvu dalību, paldies, ka palīdzat Latvijai kļūt zaļākai. Lai jums līdz pat vakaram lutina labs laiks un silta saule, gards cienasts un sirsnīgas sarunas," norādījusi Lielās talkas vadītāja Vita Jaunzeme.

Lielākais talkotāju aktivitātes pieaugums bijis vērojams pēc pusdienlaika.

No rīta visaktīvākā talkošana notika Latgalē un Vidzemē, bet ap pusdienas laiku "modusies" arī Rīga un līdz oficiālās talkas beigām kļuvusi par aktīvāko talkošanas reģionu.

Šogad daudzās talkas vietās ne vien uz sakopta vide un savākti atkritumi, bet arī veikti labiekārtošanas darbi – stādīti koki un krūmi, iekārtoti pagalmi un sporta laukumi bērniem. Teju 40% no šogad oficiāli reģistrētajām talkošanas vietām bijušas labiekārtošanas talkas.

Arī šogad neiztika bez interesantiem atradumiem – atrasti personu apliecinoši dokumenti, dažādi vēsturiski darbarīki, kara laika ķivere un lielgabala lode, kā arī paklājs, dīvāns, kurpes, govs galvaskauss, izlietne, policijas lenta, daudz riepu un televizoru.

Jau vēstīts, ka sestdien no pulksten 9:00 Latvijā sākās Lielā talka. Oficiāli bija pieteiktas vairāk nekā 1500 talkošanas vietas visā Latvijā. Talkotāju vidū bijušas arī vairākas amatpersonas, tostarp Valsts prezidents Andris Bērziņš, Ministru prezidente Laimdota Straujuma un Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Savukārt aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, karavīri, zemessargi un jaunsargi tradicionāli talkoja Nāves salā, turpinot labiekārtot latviešu strēlnieku piemiņas vietu.

Jūrmalā talkas ietvaros veikti kāpu stiprināšanas darbi – iestādīti aptuveni 2000 kārkli 350 metrus garā joslā. Kārklu stādīšanu jūrmalnieki kopā ar pašvaldības darbiniekiem veica Kaugurciema jūras krasta zonā. Kopumā kūrortpilsētā Lielās talkas dienā sakoptas vairāk nekā 100 vietas, informēja Jūrmalas pilsētas domes pārstāve Zane Leite.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!