Foto: LETA

Pārņemot ātrās palīdzības pakalpojumu nodrošināšanu Rīgas reģionā un atsakoties no ārpakalpojuma, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) no 75 nepieciešamajām automašīnām pašlaik sagatavotas 55, un rīdzinieki var būt droši, ka pakalpojums tiks nodrošināts bez pārrāvuma, trešdien žurnālistiem uzsvēra veselības ministrs Guntis Belēvičs un dienesta vadītājs Armands Ploriņš.

"Rīdzinieki var būt absolūti droši, ka bez kāda pārtraukuma pārņemsim ārpakalpojumu paši," paziņoja ministrs.

Jau trešdien desmit NMPD brigādes pārņem pakalpojumu sniegšanu vairākās vietās - Tukumā, Ogrē, Kandavā, Lielvārdē, Madlienā, Siguldā un Saulkrastos. Papildus NMPD jau sākuši strādāt 40 jaunpieņemti šoferi, no kuriem daļa ir no privātā uzņēmuma "Rīgas sanitārā transporta autobāze".

Rīgā atteikšanās no ārpakalpojuma tiks uzsākta aprīļa sākumā, katru nedēļu pārņemot noteiktu skaitu brigāžu, lai līdz 29.aprīlim šo procesu noslēgtu, un NMPD visā Latvijā turpmāk šo pakalpojumu sniegs pats.

No nepieciešamajiem 75 auto Rīgas reģionam pašlaik ir sagatavoti 55, no tiem 33 būs jauni, bet 42 operatīvie transportlīdzekļi būs no NMPD rezerves autoparka, kas tiks izmantoti līdz jaunu automašīnu iegādei. Pašlaik ir sagatavoti 22 rezerves auto, bet 20 mašīnas vēl tiek remontētas.

30 automašīnu remontam līdz šim iztērēti 24 tūkstoši eiro, kas esot mazāk, nekā domāts iepriekš. Kopējo summu varēs pateikt tikai pēc visu rezerves automašīnu remonta un rēķinu saņemšanas. "Remonti līdz šim ir izmaksājuši būtiski mazāk kā mēs gaidījām," norādīja ministrs.

Ploriņš noraidīja izskanējušas bažas, ka automašīnas, kas ir dienesta rīcībā būs neatbilstošas un ka dienests nebūs spējīgs tās sagatavot.

Visā Latvijā paliks 45 rezerves automašīnas, kas būs par 15 mašīnām mazāk nekā līdz šim.

Trešdien žurnālistiem tika demonstrētas gan jaunākās automašīnas, kas saņemtas tikai šonedēļ, gan jau 10 gadus veci spēkrati. Jaunākās ir četras "Mercedes-Benz Sprinter" automašīnas. Kompānija "Domenikss" piegādās kopumā 18 mašīnu par diviem miljoniem eiro. Tādējādi viena automašīna izmaksājusi ap 120 tūkstošiem. Izmaksas trešdien radīja jautājumus.

"Mašīna pēc savas būtības neatšķiras no reanimācijas gultas, bet tā neatrodas stacionārā telpā, bet uz riteņiem. No mašīnas cenas trešdaļu sastāda pašas mašīnas vērtība, bet divas trešdaļas - aprīkojums," norādīja Ploriņš. Konkursā pieteicās divi pretendenti un uzvarējis lētākais piedāvājums.

Trešdien tika demonstrēta arī ārstu-speciālistu mašīna, kādas Latvijā un Baltijā līdz šim neesot tikušas izmantotas. Tās izmanto, lai nodrošinātu ārstu- reanimatologu pievešanu brigādām smagos gadījumos, kad esot izmantot daudz efektīvāk nekā lielu mašīnu.

Veselības ministrs Belēvičs trešdien uzsvēra, ka līdz šim nav bijusi politiskā griba mainīt sistēmu un atteikties no ārpakalpojuma, "man šī politiskā griba bija".

"Valsts kontrole mums norādīja, ka dienests pats šo pakalpojumu pārējā Latvijas teritorijā veic daudz izdevīgāk un lētāk. Mēs nolēmām šo pakalpojumu Rīgas reģiona iedzīvotājiem sniegt pašu spēkiem. (..) Jau šodien pakalpojums tiek sniegts kvalitatīvāks, jo tās mašīnas, kas ir uz līnijas ir būtiski labākas nekā tās, kas bija izmantotas šo pakalpojumu pērkot ārpakalpojumā," pauda ministrs.

Jau ziņots, ka 29.aprīlī beigsies līgums ar ārpakalpojuma sniedzēju - privāto uzņēmumu "Rīgas sanitārā transporta autobāze" (RSTA) par ātrās palīdzības nodrošinājumu Rīgas reģionā. Izmaiņas sistēmā rosināja veselības ministrs Belēvičs.

Pēc Veselības ministrijas aprēķiniem, ja turpinātos ārpakalpojuma līgums, tad līdz 2022.gadam valsts privātajam uzņēmējam, kurš nodrošina automašīnas un šoferus Rīgas reģionā, samaksātu 59 miljonus eiro, bet, pārejot uz valsts pakalpojuma nodrošināšanu, izmaksas būtu par 7,3 miljoniem mazākas. Turklāt ātrās palīdzības automašīnas paliktu valsts īpašumā, iepriekš priekšrocības uzskaitīja Veselības ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!