Foto: LETA

Ceturtdien Daugavpilī, Daugavas upes akvatorijā pie Vaļņu un Cietokšņa ielas krustojuma praktiskās mācībās savas prasmes un sadarbības spējas trenēja Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas glābēji, kuri mācījās kā rīkoties, ja no naftas pārstrādes rūpnīcas Baltkrievijā Daugavā noplūst naftas produkti, kas virzās arī uz Latvijas teritoriju, portāls “Delfi” uzzināja
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

VUGD priekšnieks pulkvežleitnants Oskars Āboliņš uzsvēra pārrobežu praktisko mācību nozīmību: „Kopumā mācības noritēja veiksmīgi. Tikai praktiski trenējoties mēs varam sagatavoties reālai situācijai un spriest par mūsu gatavību sniegt palīdzību arī kaimiņvalstu kolēģiem".


Pēc mācību scenārija bija paredzēts, ka no naftas pārstrādes rūpnīcas Baltkrievijā Daugavas upē noplūst naftas produkti, kas virzās arī uz Latvijas teritoriju. Uz notikuma vietu devās VUGD Daugavpils daļas ugunsdzēsēji glābēji ar tehniku. Lai veiktu noplūdes ierobežošanu un likvidēšanu, tika uzstādītas norobežojošās bonas, naftas produktu savākšanas aprīkojums un sagatavota vieta savākto naftas produktu pagaidu uzglabāšanai.

Mācībās kopumā piedalījās 59 ugunsdzēsēji glābēji ar 14 tehnikas vienībām, tajā skaitā projekta ietvaros iegādātā VUGD tehnika un aprīkojums- 6x6 konteinervedējs aprīkojuma transportēšanai, konteiners ar aprīkojumu naftas noplūžu un ķīmiskā piesārņojuma likvidācijai, konteiners-ūdenstilpne ar ugunsdzēsības sūkni, kuteris uz gaisa spilvena izlūkošanas veikšanai un bonu uzstādīšanai.

Mācībās piedalījās Latgales reģiona brigādes, Lietuvas Republikas Utenas apgabala, Baltkrievijas Ārkārtējo situāciju ministrijas Vitebskas apgabala ugunsdzēsēji glābēji un Baltkrievijas Ārkārtējo situāciju ministrijas Republikas speciālo uzdevumu vienība. Mācības norisinājās Eiropas Savienības Latvijas-Lietuvas-Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas projekta „Vienotās reaģēšanas sistēmas izveidošana ķīmisko vielu un naftas produktu noplūžu likvidācijai Daugavā ziemas periodā" ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!