Foto: LETA

Piektdien, 11. martā, tikšanās laikā ar veselības ministru Danielu Pavļutu (AP), Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas (TOS) vadība un ārsti informēja viņu par slimnīcas iespējām uzņemt un ārstēt ievainotos Ukrainas karavīrus un civiliedzīvotājus, portālu "Delfi" informēja TOS.

Kā norāda TOS, slimnīca šobrīd šo pacientu ārstēšanai ir paredzējusi ap 40 vietām.

Tikšanās laikā slimnīcas vadība iepazīstināja Pavļutu ar TOS infrastruktūru un izrādīja viņam nodaļu, kurā tieši Ukrainas karā ievainotie varētu tikt izvietoti, kā arī iepazīstināja ministru ar šo pacientu uzņemšanas kārtību.

TOS ārsti ir uzkrājuši ievērojamu pieredzi komplicētu un īpaši sarežģītu karadarbības zonās gūtu ievainojumu ārstēšanā gan no 2014. gada, ārstējot karadarbībā Ukrainā ievainotos, gan citā laikā Latvijas karavīrus, kas guvuši ievainojumus dažādās misijās.

"Guvu pārliecību, ka TOS ārstiem ir ne tikai pieredze smagu, karadarbības zonās gūtu ievainojumu ārstēšanā, bet arī apņemšanās un psiholoģiskā gatavība darbu vajadzības gadījumā veikt," pēc slimnīcas apmeklējuma norādīja Pavļuts.

Tāpat viņš uzsvēra, ka Latvijas slimnīcas kopumā ir paudušas gatavību uzņem vairākus simtus pacientu no Ukrainas un ir jārēķinās ar varbūtību, ka Latvijā var nonākt gan ievainoti karavīri un civiliedzīvotāji, gan arī cilvēki ar citām saslimšanām, kuriem Ukrainā ir grūtības palīdzēt, jo vietējās slimnīcas ir pārslogotas vai nopostītas.

"Mēs pagaidām nezinām, cik daudz, cik vienlaicīgi un kad tiks atvesti kādi pacienti un kāds būs viņu traumu smagums. Esam paredzējuši šos pacientus izvietot atsevišķā nodaļa, kur būs arī intensīvās terapijas palāta," skaidroja TOS galvenais ārsts Uģis Zariņš.

Spriežot pēc 2014. gada pieredzes, Zariņš pieļāva, ka tie būs pacienti ar smagām traumām.

"Tagad karadarbībā tiek izmantoti tādi ieroči kā triecienšautenes, no kurām gūtie ievainojumi ir smagi. Tāpat rēķināmies ar augstas enerģijas traumām ar plašiem mīksto audu bojājumiem, kaulu bojājumiem un defektiem, gūtām sprādzienu rezultātā. Esam tam gatavi. Mūsu ārstiem ir gan zināšanas, gan plaša pieredze šādu ievainojumu ārstēšanā," uzsvēra Zariņš.

Jau ziņots, ka Ukrainas pilsoņiem Latvijā pieejama visa valsts apmaksātā veselības aprūpe.

Tāpat jau ziņots, ka Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā sākās pirms 16 dienām, taču jau pēc pirmās kara nedēļas tapa skaidrs, ka Kremlis nav rēķinājies ar tik sīvu ukraiņu pretestību un nespēj ātri realizēt savus mērķus. Iebrucējiem līdz šim nav izdevies iegūt nevienu no lielākajām Ukrainas pilsētām, taču tas tiek kompensēts ar nežēlīgu civiliedzīvotāju bombardēšanu, radot ciešanas ielenkumā nonākušiem civiliedzīvotājiem.

Notikumiem Ukrainā iespējams sekot teksta tiešraidē portālā "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!