Foto: LETA
Piketā pie Rīgas cirka ceturtdien, 3. jūlijā, pulcējās vairāk nekā 60 cilvēku. Ar šo piketu dzīvnieku tiesību aizsardzības organizācija "Dzīvnieku brīvība" uzsāk kampaņu "Par cilvēcīgu cirku", kuras ietvaros notiks regulāras protesta akcijas pret dzīvnieku izmantošanu cirkā. Jūlijā un augustā piketi pie Rīgas cirka plānoti pirms visām cirka izrādēm, kurās tiks izmantoti dzīvnieki, portālu "Delfi" informēja organizācijā "Dzīvnieku brīvība".

"Rīgas cirks savā pašreizējā veidolā ne tikai nekalpo, bet pat kaitē sabiedrības interesēm. Pasniedzot dzīvnieku nedabisku uzvedību kā dabisku un pārvēršot tos par izklaides objektiem, skatītājos, jo sevišķi bērnos, tiek radīts aplams priekšstats par dzīvniekiem,"  situāciju komentē organizācijas "Dzīvnieku brīvība" pārstāvis Aivars Andersons. "Līdz šim cirka vadība ir atļāvusies ciniski noniecināt dzīvnieku aizsardzības jautājumus, kas nozīmīgi lielai sabiedrības daļai. Tādēļ aicinām visus, kuriem dzīvnieku izmantošana Rīgas cirkā nešķiet pieņemama, piedalīties jūlijā un augustā notiekošajās protesta akcijās un iestāties par cilvēcīgu cirku bez ciešanām un vardarbības pret dzīvniekiem."

Dzīvnieku aizsardzības organizācijas visā pasaulē atzīst, ka dzīvnieku cirks ir problemātisks daudzos aspektos. Cirka dzīvnieki tiek turēti ieslodzīti šauros krātiņos vai pieķēdēti, izolēti no savām ģimenēm, bez iespējām paust savu dabisko uzvedību. Šos dzīvniekus regulāri transportē lielos attālumos un viņi ir spiesti ilgstoši uzturēties šauros kravas furgonos. Lai panāktu, ka dzīvnieki izpilda sugai neraksturīgas darbības, nereti tiek pielietota vardarbīga dresūra, kuras laikā dzīvnieki tiek fiziski ietekmēti un atstāti bez pārtikas. Stresa un nepiemēroto dzīves apstākļu dēļ cirka dzīvnieki bieži cieš no psihiskām un fiziskām saslimšanām un mirst pāragrā nāvē.

Jau ziņots, ka jūnijā biedrība "Dzīvnieku brīvība" ar atklātu vēstuli vērsās pie Kultūras ministrijas, Rīgas Domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta, Saeimas izglītības, kultūras un zinātnes komisijas, lūdzot atbildīgās iestādes aicināt VSIA "Rīgas cirks" vadību atteikties no dzīvnieku izmantošanas cirka izrādēs. Kultūras ministrija un pārējās iestādes atbildi pagaidām vēl gatavo.

Sabiedrības protesti pret dzīvnieku izmantošanu Rīgas cirkā aizsākās šī gada aprīlī - pēc tam, kad organizācija "Dzīvnieku brīvība" aicināja Rīgas cirku pārtraukt sadarbību ar cietsirdībā pret dzīvniekiem pieķerto ziloņu dresētāju Larsu Holšeru. Rīgas cirka vadība šo lūgumu ignorēja, tādēļ gandrīz 70 cilvēki piedalījās protesta akcijā pret dzīvnieku izmantošanu cirkā. Par spīti protestiem un sabiedrības iebildumiem, Rīgas cirka vadība slēdz jaunus sadarbības līgumus ar dzīvnieku dresētājiem,- visās jaunās programmas "Vasaras Rēvija" 27 izrādēs iekļauti numuri ar ziloņiem.

Nepieciešamību kritiski izvērtēt tradīcijas un atteikties no dzīvnieku cirka jau ir sapratušas daudzas pasaules valstis. Savvaļas dzīvnieku izmantošana cirkā ir aizliegta Beļģijā, Austrijā, Nīderlandē, Izraēlā, Grieķijā, Slovēnijā, Bosnijā un Hercegovinā, Horvātijā, Kiprā, Bolīvijā, Panamā, Kolumbijā, Kostarikā un citur. Lielbritānijas valdība apņēmusies ieviest aizliegumu drīzā nākotnē, daudzās citās valstīs netiek izsniegtas atļaujas dzīvnieku cirka izrādēm. Pateicoties augošam sabiedrības pieprasījumam, aizvien vairāk pasaules klases cirku izvēlas atteikties no dzīvnieku izmantošanas izrādēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!