Foto: Saeimas administrācija

Par godu Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas 30. gadadienai pie Saeimas nama uzstādīta piemiņas plāksne, kas veltīta 4. maija deklarācijas pieņemšanai, portāls "Delfi" noskaidroja Saeimas Preses dienestā.

Plāksni rotā uzraksts "Šajā namā 1990. gada 4. maijā Augstākās padomes deputāti pieņēma deklarāciju par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu".

"Mūsu valstij ir divi vēsturiski izšķiroši datumi – 1918. gada 18. novembris, kad tika proklamēta Latvijas Republika, un 1990. gada 4. maijs, kad tika atjaunota mūsu valsts neatkarība. 30 gadu jubileja kopš neatkarības balsojuma šķita īstais brīdis, lai pie Saeimas nama atklātu piemiņas plāksni, kas iemūžina šo vēsturisko notikumu, līdzīgi kā tas ir pie Nacionālā teātra. Šī būs vieta, kur apstāties un ar lepnumu atcerēties tā laika notikumus, vieta, kuru parādīt saviem bērniem un ciemiņiem no citām zemēm," uzsver Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

4. maija Deklarācijas kluba prezidente Velta Čebotarenoka akcentē: "Pirms 30 gadiem, izrāvušies no okupācijas, mēs nevarējām pat sapņot, ka mēs būsim Eiropas Savienībā, ka mēs būsim NATO, ka mēs būsim atzīta valsts. Paldies maniem kolēģiem, ka nenobijās! Jūs esat drosmīgi, jūs esat lepni, jūs esat cieņpilni cilvēki, kuri saprata šo nozīmīgo balsojumu. Ja toreiz tas nebūtu noticis, mēs šodien atrastos pavisam citā valstī."

Plāksne uzstādīta pie Saeimas nama galvenās ieejas. Pa šīm durvīm pirms 30 gadiem 4. maijā pēc lēmuma iznāca deputāti, kurus sagaidīja gavilējoša tauta.

Līdzās piemiņas plāksnei pie Latvijas parlamenta galvenās ieejas uzstādīta arī atjaunota Latvijas Republikas Saeimas plāksne. Tai veikta gravējuma zeltījuma atjaunošana.

Neatkarības deklarācijas pieņemšanai veltītās plāksnes tēlnieks ir Jānis Strupulis.

Kā ziņots, pirmdien Latvijā un citviet pasaulē tiek svinēta Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 30. gadadiena.

1990. gada 4. maijā 138 no 201 Augstākās Padomes deputāta pieņēma deklarāciju "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu". Augstākā Padome noteica valsts varas "de facto" atjaunošanai pārejas periodu, kas beidzās ar Latvijas Republikas 5. Saeimas sasaukšanu.

1990. gada 4. maijā visu dienu pie parlamenta ēkas stāvēja cilvēku tūkstoši, kas sekoja līdzi balsojumam. Deputāti, kuri pēc balsojuma par Latvijas neatkarības atjaunošanu devās uz mītiņu Daugavmalā, tika sveikti ar ziediem un skaļām gavilēm. Komunisti un interfrontieši, kas atteicās piedalīties balsošanā, parlamenta namu atstāja pa sētas durvīm.

Augstākās Padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs 1990. gada 4. maijā nosūtīja vēstījumu PSRS prezidentam Mihailam Gorbačovam, kurā teikts, ka Latvijas Republika sāk pārejas periodu. Šāds vēstījums tika nosūtīts arī pasaules valstu valdībām un PSRS tautām un demokrātiskajām kustībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!