Foto: LETA
Iekšējās drošības biroja (IDB) sāktajā kriminālprocesā aizturētais SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" ("Igate") valdes priekšsēdētājs un līdzīpašnieks Māris Peilāns, kuram procesa virzītājs bija lūdzis piemērot apcietinājumu, trešdien tiesas sēžu zāli atstāja uz brīvām kājām, novēroja aģentūra LETA.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien aiz slēgtām durvīm vērtēja, vai Peilānam kā drošības līdzekli piemērot apcietinājumu. Kā novēroja LETA, uz tiesas sēžu zāli uzņēmējs tika atvests, saslēgts rokudzelžos, taču dažas stundas vēlāk viņš no tiesas sēžu zāles izgāja bez rokudzelžiem un devās prom advokāta pavadībā.

Ne pats Peilāns, ne viņa advokāts Āris Bočs uz jautājumiem neatbildēja, tostarp arī nekomentēja tiesas nolemto.

Portālam "Delfi" zināms, ka trešdien tiesa plānojusi par drošības līdzekli saistībā ar robežas ierīkošanas kriminālprocesu skatīt trim personām.

Pēc Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" datiem "Igates" valdes priekšsēdētājs ir Peilāns, bet valdē darbojas Madars Radželis. Būvfirmas vienīgais īpašnieks ir 2007. gadā reģistrētā SIA "Igate M", kuras līdzīpašnieki ir Peilāns, Radželis un Eva Peilāne. 2018. gadu uzņēmums noslēdza ar 262 094 eiro peļņu.

Savukārt "Igate" 2018. gadā apgrozīja 43 047 391 eiro un gadu noslēdza ar 2 925 053 eiro peļņu, liecina "Lursoft" dati.

Jau vēstīts, ka Iekšējās drošības birojs (IDB) sācis izmeklēšanu saistībā ar Latvijas austrumu robežas izbūvi un aizturējis bijušo Valsts robežsardzes (VRS) priekšnieku Normundu Garbaru, kā arī divus būvuzņēmuma pārstāvjus. Jau vēstīts, ka tie ir "Igates" darbinieki.

Iekšlietu ministrs Sandris Ģirģens (KPV LV) trešdien Latvijas Radio sacīja, ka izmeklēšana ir saistīta ar Latvijas austrumu robežas nostiprināšanu.

"Igates" pārstāvis Jānis Stundiņš aģentūrai LETA iepriekš apstiprināja, ka aizturētie ir divi "Igates" darbinieki, kuri bijuši saistīti ar robežjoslas infrastruktūras projektu. "IDB jau kādu laiku ir pieprasījis no uzņēmuma ziņas par šo projektu un "Igate" sadarbojās ar IDB, sniedzot prasīto informāciju," sacīja Stundiņš.

2015. gadā VRS noslēdza ar "Igati" vienošanos par valsts robežas joslas infrastruktūras izbūvi gar robežu. Valdība 2017. gada oktobrī atļāva Iekšlietu ministrijai (IeM) uzņemties ilgtermiņa saistības, lai laika posmā no 2017. gada līdz 2020. gadam varētu novirzīt vairāk nekā 31 miljonu eiro Latvijas robežu ar Krieviju un Baltkrieviju stiprināšanai.

Plānotie izdevumi paredzēja trīs gadu laikā novirzīt ne vairāk kā 20 557 173 eiro valsts robežas joslas infrastruktūras izbūvei gar Latvijas un Krievijas robežu un ne vairāk kā 10 682 585 eiro šādam pašam mērķim gar Latvijas un Baltkrievijas robežu.

IDB informēja, ka birojs aizturējis VRS Galvenās pārvaldes Bruņojuma, apgādes un tehnisko resursu pārvaldes priekšnieka vietnieku, bijušo VRS priekšnieku, kā arī divus ceļu būves uzņēmuma pārstāvjus aizdomās par noziegumiem būvniecības procesos, kas veikti robežsardzes un uzņēmuma noslēgto iepirkuma līgumu ietvaros par Latvijas un Krievijas robežas joslas infrastruktūras izbūvi un Latvijas un Baltkrievijas robežu ierīkošanu.

Kriminālprocesā vēl vienam robežsardzes darbiniekam piemērots personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss, pavēstīja birojā.

Būvniecības procesā konstatētas iespējamas neatbilstības tehniskajai specifikācijai, kā arī tika pieļauta patvaļīga koku izciršana robežjoslā. Savukārt uzņēmuma finanšu darījumos saskatāmas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas pazīmes, par ko arī sākta izmeklēšana, norādīja IDB.

Izmeklēšanas interesēs sīkāku informāciju birojs patlaban nesniedz.

Jau ziņots, ka Garbars šī gada janvārī atvaļinājās no robežsardzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!