Foto: Publicitātes attēli

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atklājis nelegālu aitas gaļas un gaļas subproduktu, kā arī gaļas konservu uzglabāšanu un izplatīšanu SIA "Bauernhof" telpās biroju ēkā Sēlpils ielā, Rīgā, portālu "Delfi" informē dienestā.

Pārbaudi PVD uzsāka, ņemot vērā sociālajā vietnē "Facebook" publicētu sludinājumu. Inspektori veica kontrolpirkumu un konstatēja, ka konservi nav marķēti vai arī tas darīts neatbilstoši prasībām. Tādējādi nav iespējams pārliecināties par gaļas izcelsmi.

PVD norāda, ka aitas gaļas produktu izplatītājs SIA "Bauernhof" nedrīkst ne ražot, ne izplatīt citu uzņēmumu ražotus gaļas konservus, jo reģistrēts kā gaļas piegādātājs un drīkst izplatīt vienīgi savā saimniecībā audzētu un atzītā kautuvē kautu dzīvnieku gaļu. Izplatīt uzņēmums drīkst tikai gaļu no savas saimniecības, skaidro dienesta sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Saskaņā ar SIA "Bauernhof" dienestam skaidroto saldētā gaļa iegūta no mājas apstākļos kautiem dzīvniekiem. Meistere min, ka šādu gaļu drīkst lietot pašpatēriņam, bet ne izplatīt patērētājiem.

Pārbaudes laikā izņemtas 392 konservu kārbas ar sautētu jēra gaļu, 21 kārba ar gaļas subproduktiem, 55 kilogrami saldētas aitu gaļas un desmit aitu galvas. Sākta administratīvā lietvedība.

PVD tāpat pārbaudījis divus "ss.lv" publicētus sludinājumus ar piedāvājumu no privātpersonām Liepājā iegādāties medījumu gaļas konservus un kūpinājumus. Atklāta neatļauta iesaistīšanās pārtikas apritē un sākta administratīvā lietvedība.

Meistere pauž, ka PVD aizvien biežāk saņem informāciju par iespējamu nelegālu pārtikas, kā arī veterināro zāļu, uztura bagātinātāju tirdzniecību internetā. To dienestā skaidro ar to, ka pircēji kļūs zinošāki un bieži, pirms iegādājas preces no nezināmām personām internetā, vēršas PVD, lai noskaidrotu, piemēram, vai uztura bagātinātājs ir reģistrēts. Tāpat cilvēki informē par aizdomām par kāda produkta drošumu. Sludinājumus vērtē arī legālie pārtikas un citu produktu ražotāji, izplatītāji.

PVD atgādina, ka, iesaistoties pārtikas apritē, tas ir – uzsākot ražot, uzglabāt vai tirgot pārtikas produktus, ir obligāti jāreģistrējas dienestā. Reģistrācija notiek piecu darba dienu laikā un ir bez maksas.

Patērētājiem dienests iesaka pirms iegādāties pārtikas preces internetā, proti, sludinājumu portālos vai sociālajos tīklos, vispirms pārbaudīt, vai preces pārdevējs ir reģistrējies PVD. Pārliecināties var PVD tīmekļa vietnē www.pvd.gov.lv sadaļā "Reģistri". Ja uzņēmums vai persona nav atrodama PVD uzņēmumu reģistrā, tā preces tirgo nelegāli un tās iegādāties nav droši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!