Foto: LETA

Otrdien pie ēkas Rīgā, Torņa ielā 4, atklāta dekoratīvā siena "Latvijas pilsētas un novadi valsts simtgadei", uz kuras attēloti visu Latvijas pašvaldību ģerboņi, informē Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāve Jana Bunkus.

Panno jeb apgleznotā siena ar Latvijas pilsētu un novadu ģerboņiem tapusi pēc Rīgas domes un LPS iniciatīvas un to apgleznojis starptautiski pazīstamais latviešu mākslinieks Leonards Laganovskis. Mākslasdarbs ir visu Latvijas pašvaldību dāvinājums valstij jubilejā.

Kā skaidro Bunkus, siena pirmo reizi tika apgleznota 2005. gadā, tomēr, ņemot vērā faktu, ka pa šo laiku ir notikusi Administratīvi teritoriālā reforma un daudzas pašvaldības mainījušas savas administratīvās aprises, Latvijas simtgadē tapa ideja sienas gleznojumu atjaunot ar aktuālajiem pašvaldību ģerboņiem.

"Kompozīciju papildina valsts ģerbonis, zem tā novietots Rīgas ģerbonis un savulaik starptautiski atzītās Kurzemes hercogistes galvaspilsētas Jelgavas ģerbonis. Nākamajā rindā izkārtoti republikas pilsētu ģerboņi un tiem seko novadu ģerboņi alfabēta secībā," stāsta Bunkus.

Pēc viņas teiktā, gleznojuma atrašanās vieta nav izvēlēta nejauši un tā cieši saistīta ar 1991. gada barikāžu notikumiem. "Atceroties šo laiku, Vecrīgas laukumam Zigfrīda Annas Meierovica bulvāra, Smilšu ielas un Torņa ielas krustojumā tika piešķirts 1991. gada barikāžu laukuma nosaukums, kad iedzīvotāji apsargāja Latvijas Republikas valdības, sakaru un plašsaziņas iestādes, lai nepieļautu pret valsts neatkarības atjaunošanu vērsto bruņoto apvērsumu," skaidro pārstāve, norādot, ka gan laukuma nosaukums, gan sienas gleznojums ir kā vēstījums par laiku, kad cilvēki no visas Latvijas ieradās Rīgā, lai sargātu savu dzimteni.

Sienas sagatavošanas darbus nodrošināja SIA "Rīgas nami", savukārt katra Latvijas pašvaldība ģerboņu sienasatjaunošanā piedalījās ar līdzfinansējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!