Piektdien, 20. maijā, Rīgas pašvaldības policija (RPP) un Mājokļu un vides departaments oficiāli atklāja peldsezonu visās galvaspilsētas peldvietās.

Īpašs jaunums glābēju darbā šogad ir bezpilota lidaparāts, kas galvenokārt tiks izmantots lielākajā peldvietā – Vecāķos –, lai efektīvāk varētu pārraudzīt teju kilometru garo teritoriju.

Sezonas atklāšanai veltītajā pasākumā RPP speciālisti stāstīja, ka kārtības sargi drošību uz ūdens peldvietās uzraudzīs katru dienu no pulksten 10 līdz 22.

Savukārt naktī nepieciešamības gadījumā palīdzību varēšot saņemt septiņās glābšanas stacijās (visās, izņemot Ķīpsalu un Daugavgrīvu), tomēr būtu jāņem vērā, ka nakts maiņās peldvietās strādā mazāks glābēju skaits nekā dienā.

Kā informēja Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta pārstāve Tatjana Židele, šogad galvaspilsētas peldvietās uzstādītas 12 jaunas pārģērbšanās kabīnes – sešas Vakarbuļļu peldvietā, četras – Daugavgrīvā un divas kabīnes Ķīpsalā.

Vecāķos šogad arī esot izvietotas jaunas pastaigu laipas, kā arī izvietota pārģērbšanās kabīne cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Savukārt Vakarbuļļu peldvieta šogad labiekārtota ar papildu septiņiem divpusējiem atpūtas soliem.

Cita starpā arī Daugavā pie Vanšu tilta esošā peldvieta "Ķīpsala" šomēnes pievienota oficiālo peldvietu sarakstam, kas nozīmē, ka Rīgā šobrīd kopumā ir astoņas oficiālas peldvietas. Šajās peldvietās darbojas RPP glābšanas stacijas, pludmalēs peldsezonas laikā ir izvietoti sanitārie mezgli, atkritumu konteineri, kā arī uzstādītas pārģērbšanās kabīnes.

Tāpat katru dienu tiekot veikta atkritumu savākšana, savukārt divas reizes mēnesī – smilts virskārtas irdināšana.

Pēc domē paustā, vairākās peldvietās ierīkoti pludmales volejbola laukumi, bērnu rotaļu laukumi un āra vingrošanas iekārtu kompleksi. Pagaidām gan oficiāla statusa vēl nav peldvietai Ķīšezerā, bet arī pie tās darbojas glābšanas stacija.

Tāpat divās Rīgas pludmalēs – Vecāķos un Vakarbuļļos – arī šogad plīvos Zilais karogs, kas ir apliecinājums starptautiskiem vides standartiem un pašvaldības veikto labiekārtošanas darbu kvalitātei.

Rīgas vicemēre, Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas priekšsēdētāja Linda Ozola (K), iezīmējot darbības, ko dome veic, lai veicinātu drošību uz ūdens, norāda, ka katru gadu tiek iegādāti papildu tehniskie līdzekļi RPP vajadzībām, kā arī strādāts pie cilvēkresursu izaicinājumiem – to kvalitatīva sagatavošana un finansiālā motivācija.

Pagājušajā sezonā RPP glābēji izglāba piecus slīkstošus peldētājus, medicīnisko palīdzību sniedza 95 atpūtniekiem, kā arī atrada un vecākiem nodeva 20 nomaldījušos bērnus.

RPP galvenais speciālists Jānis Skrims aicina iedzīvotājus atpūtai pie ūdens izvēlēties kādu no deviņām vietām, kurās strādā glābēji. Īpaši šis aicinājums attiecoties uz vecākiem ar bērniem.

Tāpat viņš iesaka atcerēties, ka "glābējs nav aukle – katru gadu konstatējam gadījumus, kuros vecāki savas atvases peldvietā atstāj vienus, bet paši dodas iepirkties vai citās darīšanās".

Policija arī atgādina, ka atpūta pie ūdens nav savienojama ar alkoholu – alkohola lietošana peldvietā ir ne tikai administratīvais pārkāpums, bet arī bīstama, jo nereti alkohola reibumā atpūtnieki mēdz uzvesties pārgalvīgi, apdraudot savu dzīvību un veselību.

Turklāt, kā atzīmē RPP, slāpju veldzēšana ar alkoholiskiem dzērieniem patiesībā panāk pretēju efektu, proti, alkohols veica atūdeņošanos, kas savukārt rada pārkaršanas riskus saulainā laikā.

Rīgā kopumā ir deviņas peldvietas – Daugavgrīvā, Vakarbuļļos, Vecāķos, Rumbulā, Bābelītī, Ķīpsalā, Ķīšezerā, kā arī Lucavsalā un Lucavsalas līcī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!