Ap 50 cilvēku iepretim Krievijas vēstniecībai trešdien piketēja Ukrainas pilotes Nadijas Savčenko atbalstam, novēroja aģentūra LETA.

Piketētāji turēja rokās Ukrainas, Latvijas un Gruzijas karogus, kā arī plakātus krievu, angļu, ukraiņu un latviešu valodā ar uzrakstiem "Krievijas tiesa - melīga, ciniska un zemiska", "Brīvību Savčenko" un citiem.

Piketētāji turēja rokās arī plakātus ar Savčenko portretiem, vienā no plakātiem tika atainota Savčenko aiz restēm. Tāpat piketētāji turēja rokās plakātus, uz kuriem atainots Krievijas prezidents Vladimirs Putins dažādos neglaimojošos tēlos.

Akcijā piedalījās dažāda gadagājuma cilvēki. Jauniete Ginta sacīja, ka piketā piedalās, lai izteiktu atbalstu Savčenko, kā arī vērstu sabiedrības uzmanību, ka karadarbība Ukrainā notiek joprojām. Vēl viens piketa dalībnieks Anatolijs sacīja, ka piedalās piketā, jo ir svarīgi reaģēt uz dažādām Krievijas agresijas izpausmēm. "Ja mēs klusēsim, kad viņi nāk pēc [ukraiņu izcelsmes Krievijas žurnālistes Annas] Poļitkovskas, [Krievijas opozicionāra Borisa] Ņemcova, pēc Savčenko un Krimas, rīt viņi atnāks pēc mums," pauda piketētājs.

Piketa dalībnieki periodiski izkliedza saukļus "Brīvību Savčenko!", "Rokas nost no Savčenko!", "Slava ukraiņiem - varoņiem slava!". Dalībnieki arī kopā izdziedāja Ukrainas un Latvijas himnas.

Piketā piedalījās arī Rīgas domes deputāti Jānis Feldmanis (VL-TB/LNNK) un Andris Lācis (VL-TB/LNNK), kā arī Saeimas deputāts Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK).

Piketa organizatori klātesošos aicināja parakstīt aicinājumu visas pasaules sabiedrībai neaizmirst notikumus Ukrainā, kā arī pieprasīt Savčenko tūlītēju atbrīvošanu. Pasākuma aktīvists Ēriks sacīja, ka šis paziņojums tiks izsūtīts visiem medijiem. "Gribam vērst uzmanību, ka Ukrainā joprojām notiek karš, joprojām ik dienas mirst liels skaits ukraiņu karavīru. Pašreiz uzmanību no krīzes Ukrainā novērš bēgļu krīze, ko eskalēja pati Krievija ar karadarbības izvēršanu Sīrijā," pauda aktīvists. Minētajā dokumentā aprakstīti Savčenko sagūstīšanas notikumi, to parakstīja liela daļa piketētāju.

Kā ziņots, akcija Savčenko atbalstam vakar notika arī Maskavā, un šīs akcijas laikā 37 aktīvisti tika aizturēti. Brīdī, kad akcijas dalībnieki gribēja kopīgi nofotografēties, pie viņiem piesteidzās policisti, kuri paziņoja, ka akcija ir nelikumīga.

Promaskaviskie kaujinieki Savčenko sagūstīja 2014.gada 17.jūnijā brīdī, kad viņa netālu no Luhanskas palīdzējusi no kaujas lauka aiznest ievainotos karavīrus, skaidro viņas advokāti. Drīz pēc tam kaujinieki aizveduši Savčenko no Ukrainas uz Krieviju, kur nodevuši varasiestādēm.

Sākumā viņa tika apsūdzēta līdzdalībā divu Krievijas žurnālistu nāvē Ukrainas Luhanskas reģionā. Vēlāk apsūdzība tika pārkvalificēta uz smagāku - Savčenko tika tieši apsūdzēta žurnālistu nogalināšanā.

Savčenko savu vainu noliedz, un decembra beigās viņas advokāti iepazīstināja ar dokumentiem, kas liecina, ka brīdī, kad žurnālisti iekļuva mīnmetēju ugunī, Savčenko jau atradās promaskavisko kaujinieku gūstā, kas viņu vēlāk aizveda uz Krieviju.

Gan Ukraina, gan rietumvalstis aicinājušas Maskavu Savčenko atbrīvot, taču Putins paziņojis, ka viņš nevarot iejaukties tiesas darbā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!