Foto: F64
Svētdien, 20. janvārī, Rīgā norisinās vairāki 1991. gada barikāžu atceres pasākumi, kuros piedalās augstākās valsts amatpersonas.

Tā jau no paša rīta Rīgas Meža kapos norisinājās ziedu nolikšana, kam sekoja ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa un kritušo piemiņas vietām Bastejkalnā.

Doma laukumā jau pulksten 11 tika iedegta piemiņas uguns, bet vēlāk tā tika iedegta pie Saeimas.

Jau vēstīts, ka, iededzot 1991. gada notikumiem veltīto piemiņas ugunskuru Doma laukumā, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) sacīja, ka barikāžu laiks bija īpašs laiks, tas bija viens no likteņlaikiem Latvijas valsts pastāvēšanas vēsturē. Tauta zināja, kas ir jādara. To, kas barikāžu laikā dzima cilvēku apziņā, neviens nekad nav spējis izdzēst, un tas paliks uz visiem laikiem.

Savukārt Valsts prezidents Raimonds Vējonis atgādināja, ka katra gada 20. janvāris – 1991. gada barikāžu aizstāvju atceres diena – ir laiks, kas mums vienmēr atgādinās – savas valsts brīvību esam izcīnījuši vienoti pret svešu varu un lejot asinis, un mēs zinām brīvības cenu.

Jau vēstīts, ka svētdien dažādos pasākumos Rīgā un visā Latvijā notiek barikāžu atceres pasākumi. Rīgā noteikti vairāki satiksmes ierobežojumi.

1991. gada barikādes bija nevardarbīgas pretošanās posms Latvijas Atmodas gaitā, kad Vecrīgā un ap svarīgākajiem stratēģiskiem objektiem tika celtas barikādes, lai aizsargātos no iespējamā padomju bruņoto spēku uzbrukuma.

Barikāžu laika traģiskākais notikums – apšaude pie Iekšlietu ministrijas 1991. gada 20. janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!