Foto: LETA
No šā gada oktobra vidus darbu sāks šodien atklātais Rīgas 1.slimnīcas 8.korpusa operāciju bloks, kas ar moderno aprīkojumu atvieglos darbu gan ārstiem un slimnīcas personālam, gan pacientiem, gan arī slimnīcu nodrošinās ar iespēju veikt līdz pat par 20% vairāk dažādas sarežģītības operāciju ik gadu, uzsvēra slimnīcas direktors un valdes priekšsēdētājs Andrejs Pavārs.

Kā ziņots, no 2013.gada vasaras slimnīcas 8.korpusā veikti vērienīgi rekonstrukcijas darbi.

Rekonstruētajai slimnīcas 8.korpusa ēkai ir divi virszemes stāvi un pagrabstāvs. Ēkas 1.stāvā ir izbūvēts operācijas bloks un intensīvās terapijas nodaļa, nodrošinot ērtu piekļuvi pacientiem, tostarp arī gulošiem pacientiem, tāpēc ir svarīgi, ka abi minētie bloki ir funkcionāli sasaistīti. Operāciju blokā ir sešas operāciju zāles un intensīvās terapijas blokā - divas intensīvās terapijas palātas ar četrām gultām katrā.

Ēkas otrajā stāvā ir izvietots sterilizācijas bloks, ar pacēlāju palīdzību tas ērti savienots ar operāciju bloku.

Ēkas pagrabstāvs atvēlēts personālam, kur izbūvētas atbilstošas slūžas ar ģērbtuvēm, dušas telpām un tualetēm, kā arī tehnisko telpu operāciju bloka apkalpojošām iekārtām.

Rekonstrukcijas darbos izbūvētas arī jaunas elektroapgādes, ūdensapgādes un kanalizācijas, apkures, ventilācijas un aukstumapgādes, kā arī vājstrāvu sistēmas. Veikti arī ugunsdrošības inženiertīklu izbūves darbi.

Visas telpas nodrošinātas ar jaunākajām tehnoloģijām, piemēram, inovatīvi, lietošanai ērti operāciju galdi, speciāls netiešais apgaismojums, lai nenogurdinātu pacientu, moderni elpināšanas aparāti ar neiroloģisko zondi, kas pielāgojas pacienta elpošanas ritmam, izbūvēta arī smagi slimo pacientu novērošanas sistēma. Tāpat nodrošināta arī sienas apkure ar pēc nepieciešamības regulējamu temperatūru, ieklāts speciāls antibakteriāls linolejs, operāciju zāles aprīkotas ar dažādas intensitātes un krāsas gaismām, kas izmantojamas atkarībā no veicamās operācijas labākai redzamībai utt., visam kopā veidojot pilnvērtīgu operācijas bloku.

Kā atzina slimnīcas direktors, jaunā operāciju bloka projekts un izpildījums starp visiem līdz šim redzētajiem vērtējams visaugstāk. Pavārs skaidroja, ka pašlaik blokam ir problēmas ar elektrību - nepietiekams strāvas apjoms, taču domājams, ka nedēļas laikā šīs problēmas tiks atrisinātas.

Jaunais aprīkojums ļaus palielināt slimnīcas pakalpojumu klāstu. Kā skaidroja Pavārs, relatīvs jaunums, ko ar jauno aprīkojumu Latvijā varēs veikt biežāk, ir lāzerķirurģijas operācijas.

To, ka jaunais aprīkojums ievērojami atvieglos darbus, atzina arī slimnīcas operāciju māsas.

Tāpat veikti arī slimnīcas teritorijas labiekārtošanas darbi, paredzot transporta braukšanas zonas, stāvvietu, gājēju zonas un zaļās zonas.

Kā atzina Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC), iecerētais projekts ir izdevies un nākotnē būtiski uzlabos slimnīcas konkurētspēju.

Kā žurnālistiem pastāstīja Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR) rekonstruētajā slimnīcas 8.korpusā iepriekš bijusi veļas un katlu māja, kas kādu laiku arī stāvējusi tukša bez izmantošanas funkcijas.

Minētie rekonstrukcijas darbi tika sākti 2013.gada 25.jūnijā, ēka ekspluatācija tika nodota šā gada 24.septembrī. Pēc Rīgas domes pasūtījuma darbus veica PS "Lnk Industries Partnership" pēc PS "Nams"/"Arhitektoniskās izpētes grupa" izstrādātā projekta. Kopējais finansējums - 5 550 213, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, tostarp medicīnisko iekārtu aprīkojumam atvēlēti 1 335 166 eiro, bet mēbelēm un interjera aprīkojumam - 197 328 eiro.

Rīgas 1.slimnīca ir vecākā ārstniecības iestāde Rīgā, tā sākusi darbu 1803.gadā. Kopš 2010.gada slimnīca darbojas kā ambulatora iestāde ar lielāko dienas stacionāru, kā arī maksas diennakts stacionāru, Rīgā un Latvijā, kurā strādā augsti kvalificēti speciālisti ar lielu klīnisko pieredzi.

Kā ziņots, 2010.gadā Rīgas dome apstiprināja Rīgas 1.slimnīcas attīstības programmu. Tā paredzēja veikt ieguldījumus 17 miljonu latu jeb ap 24 miljonu eiro apmērā, no kuriem ap 17 miljoni eiro ir Rīgas domes investīcijas.

Jau ziņots, ka šodien plkst.13 jaunais operāciju bloks tika svinīgi atklāts. Atklāšanā piedalījās Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR), Sociālo jautājumu komitejas vadītāja Olga Veidiņa (SC), Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs un Labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte kopā ar veselības nozares speciālistiem un slimnīcas vadību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!